Hoe zet je de trailloper in zijn kracht?

04 juli 2025
Pexels

Als je de Opleiding Trailrunning Trainer-basis van Hardlooptrainers Nederland wilt volgen, leer je veel over hoe je hardlopers traint en begeleidt om beter te worden op de trails. Maar vandaag gaat het over tips in de aanloop naar een wedstrijd, met de nadruk op de onderbelichte functie van verzorging, parcours, tempokansen en durven coachen.

Organiseer de beste verzorging

Ondersteuning van familie, vrienden of clubgenoten kan enorm veel betekenen voor je trailatleet. Iets wat tot nu toe onderbelicht is gebleven, is de functie van support, waardoor de hardloper zich later weer kan herpakken en zo veel tijd of plaatsen kan winnen. Hoe zit dat in elkaar? Aan het begin van met name lange trailruns is een loper nog fris en vol energie. De trainingen voorafgaand aan het evenement gingen goed en daarmee kun je coachen op vertrouwen in de wedstrijd. De kernboodschap van jou als trainer is: “Je hebt genoeg kilometers gemaakt en de voorbereiding is helemaal gelukt. Je bent klaar voor de wedstrijd.” Dat geeft veel rust en je bouwt aan het zelfvertrouwen, want indirect geef je mee: ‘Jij kan dit en het gaat je lukken’. Maar natuurlijk slaat later in de trail de vermoeidheid toe. De benen worden zwaarder, de energievoorraden raken leeg en de loper kan het ook mentaal moeilijk krijgen. Als je dan goede ondersteuning krijgt van je verzorgende team, kan dat echt een omslag betekenen voor de trailrunner. Het perspectief van telkens meer verlies in tijd, positie en leeglopende energievoorraad kan omgebogen worden naar nieuwe kansen en het geloof dat er nog veel mogelijk is. Veel hardlopers weten dan toch ergens die magische set frisse benen te vinden en lopen een heel goed laatste deel van de trailwedstrijd. Zo kan een goed ondersteunend team echt een groot verschil maken.

De pieken en dalen

In de voorbereiding is het belangrijk dat een loper goed inziet hoe het parcours verloopt. Dat betekent niet alleen letten op de hoeveelheid hoogtemeters, maar ook als trainer kijken naar de kansen van je loper. De een is goed in dalen en de ander in klimmen en stijgen. Gebruik die talenten van je loper. Bereid een schema voor met de kansen van het parcours en train daar specifiek op in de voorbereiding. Echte kennis van het parcours gaat daarmee ver voorbij het niveau ‘nice to know’. Je zet je lopers juist in hun kracht. De pieken, dalen maar ook de vlakke stukken kunnen kansen opleveren als het een match is met de talenten van je loper.

Startstrategie

Het komt vaak voor bij trailwedstrijden dat je meteen omhoog moet. Dat gebeurt lang niet altijd, maar een klim direct na de start kan de figuurlijke valkuil zijn, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt. Door de spanning van de wedstrijddag, de muziek, de andere gespannen traillopers om je heen, wil je atleet er meteen vandoor. Bij die eerste klim schiet de hartslag omhoog door de ongecontroleerde snelheid die je sporter ertegenaan gooit. Natuurlijk kan je dan meteen een eerste uitstekende klim maken en een goede plek veroveren. Maar kan een loper dat ook volhouden? Meestal is het antwoord ‘nee’. De hartslag is te hoog, en in één keer zijn de benen na die eerste klim meteen vermoeid en eigenlijk moet de wedstrijd dan nog echt beginnen. Kijk daarom heel goed met de loper naar de start van het evenement en naar de aansluiting op het vorige punt van de pieken en dalen.

Coachen is niet opleggen

Coach op waar de loper het beste in is. Met andere woorden, leg je loper geen door jou bepaald tempo op. Coachen is vragen en dan sturen met advies. Je hebt er als trainer-coach vast een vooraf bedachte aanname bij. Maar een atleet kan je altijd verrassen met een nieuw inzicht. Dat maakt het ook spannend en interessant om trailloper coach te zijn.

Succes met je volgende trailwedstrijd!

Deel dit artikel