ReChill bij atletiek

20 september 2017

20 september 2017 - Waren trainers in het verleden alleen opgeleid om fysieke oefeningen en spelvormen te geven, nu speelt ook de mind een grote rol. Kinderen bij hardlopen en andere vormen van atletiek korte oefeningen geven voor ontspanning en focus is normaal geworden. Nu ook met het televisieprogramma ReChill aandacht komt voor meditatie en ontspanning kun je de twee werelden aan elkaar verbinden.

Grip

Van tevoren een wedstrijd doornemen zodat alle stappen duidelijk zijn, levert vaak een goed resultaat op. De spanning verdwijnt want je hardlopers hebben het gevoel dat ze weer grip op de situatie hebben. Juist ook bij jonge atleten waar de spanning en de verwachting heel hoog oplopen kunnen mentale oefeningen zeker van grote waarde zijn. Het is nog een relatief nieuw gebied maar steeds meer trainers passen deze oefeningen toe.

Pure ontspanning versus sportieve trainingsdoelen

Het is niet meer een andere zweverige wereld als je in je trainingen aandacht besteedt aan mentaliteit, rust en focus. Nu ontwikkelt zelfs NPO Zapp een serie om kinderen met oefeningen rust te bieden. Het heeft de coole naam ReChill en wordt vanaf 25 september elke maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag rond 16.05 uur op NPO Zapp uitgezonden. Na het succes van ReChill op Schooltv.nl eerder dit jaar, zijn 24 tv-afleveringen gemaakt voor NPO Zapp. Een aflevering duurt 7 minuten. Je kunt daardoor voor ontspanning ook oefeningen van dit programma combineren met atletiekdoelen die je hebt voor je jeugd. Houd rekening met een groot verschil: het programma wil kinderen ‘ontspanning’ aanbieden. Bij atletiek heb je meer mentale doelen. Deze sluiten verrassend goed aan bij wat de serie biedt. De serie stapt echt in de beleving van het kind. Die mentale belevingswereld zie je ook veel terug bij trainingen en wedstrijden.

Niet slapen? Verdrietig?

In elke aflevering wordt een herkenbare situatie behandeld waar iedereen wel eens mee te maken heeft. Welke oefeningen kun je bijvoorbeeld het beste doen als je niet kunt slapen? Wat doe je als je boos, verdrietig of jaloers bent? Of als je sorry moet zeggen? De oefeningen worden afgewisseld met grappige mantra’s, persoonlijke testimonials van kinderen en leuke animaties met een wetenschappelijke introductie op de thema’s. De sessies vragen geen voorbereiding, zodat iedereen meteen mee kan doen.

Waarom is ReChil bedacht? “Kinderen zijn tegenwoordig druk, druk, druk: hun best doen op school, sporten, muziekles, het bijhouden van social media, noem maar op. Regelmatig ontstressen en het hoofd leegmaken is daarom belangrijk”, meldt publieke omroep NTR. Het is een bewezen formule. In het succesvolle programma ReChill, bekend van Schooltv.nl, laat rapper en acteur Akwasi kinderen op zijn eigen komische en inspirerende wijze kennismaken met mediteren en ontspannen: ReChillen. Hierdoor krijgen ze beter grip op stress en hun emoties. NTR over mogelijk zweverig karakter: “Mediteren zweverig en saai? Niet met ReChill!”

“Ik ban het woord stress helemaal uit”

“Als het aan mij ligt, ban ik het woord stress helemaal uit. Dat kan met dit programma”, geeft Akwasi aan. “Door te kijken en de tools die ReChill biedt aan te grijpen om zelf te mediteren, wordt je vrolijker, beter en hopelijk zelfs gezonder. Ik denk dat de technieken die worden gepresenteerd in ReChill alleen maar voordelen bieden.”

Van mediteren naar presteren

Opvallend genoeg trekt ook Akwasi de lijn naar presteren: “Ik ben zelf de afgelopen zes jaar steeds meer gaan mediteren. Reden daarvoor is dat er als millennial ontzettend veel op je afkomt. Ik merkte dat het daardoor steeds moeilijker werd om te presteren. Door te mediteren, leerde ik te kanaliseren: voor een korte periode focussen op een bepaald punt, zodat je daarin een optimaal resultaat kunt halen. Nu heb ik rust en overzicht in mijn hoofd, en presteer ik beter dan ooit!”

Duidelijke resultaten

Uit onderzoek blijkt dat kinderen door te mediteren meer zelfvertrouwen krijgen, hun concentratievermogen en creativiteit erop vooruit gaan, hun lichamelijke gezondheid verbetert en de kans op stress en angst afneemt. Dat zijn belangrijke factoren voor de ontwikkeling van kinderen en deze dragen zeker bij aan atletiek.

Voorbeeld: ReChill over piekeren

Foto: Lilian van Rooij / NTR.

Deel dit artikel