41 sporters naar Paralympische Talentendag

15 oktober 2018

15 oktober 2018 - Op Sportcentrum Papendal is zondag 14 oktober 2018 voor de tiende keer de Paralympische Talentdag gehouden. Eénenveertig talenten met een motorische of visuele beperking waren aanwezig om in verschillende sportrondes aan de aanwezige bondscoaches te laten zien wat ze konden.

De Paralympische Talentdag is een belangrijk middel om nieuw Paralympisch sporttalent te vinden. Sinds 2009 zijn vijftig bezoekers van de Talentdag naderhand in een nationaal programma terechtgekomen. Tijdens de Paralympische Spelen van Rio 2016  wonnen vijf daarvan een medaille.

Weg naar de top

Paralympisch Sporter van 2017 Jetze Plat heette zondag de deelnemers welkom op Papendal en schetste zijn eigen weg naar de wereldtop, alvorens de sporters in vier sportronden van telkens een uur de bonds- en talentcoaches konden proberen te overtuigen van hun talent.

De sporters, in leeftijd variërend tussen de 11 en 35 jaar, konden aan de slag in veertien sporten: atletiek, badminton, bankdrukken, boccia, roeien, rolstoelbasketbal, rolstoeltennis, schieten, ski/snowboard, tafeltennis, triatlon, wielrennen, zitvolleybal en voor het eerst ook judo.

Aanleg?

Na afloop van de training of test wordt besproken wat de aanleg is voor de beoefende sport en hoe een sporter aan de slag kan gaan om zich binnen deze sport te ontwikkelen. NOC*NSF en de sportbonden bieden de meest kansrijke sporters de mogelijkheid om direct in het programma van de nationale selectie opgenomen te worden.  Als een langere weg nodig is, wordt een advies gegeven over de te nemen vervolgstappen. De volgende Paralympische Spelen vinden in 2020 plaats in Tokio, Japan.

Prinses Margriet bezocht de Paralympische Talentdag. Zij is lid van het erebestuur van het Internationaal Paralympisch Comité.

Talenten zien op 8 december 2018

Voor mensen die naar aanleiding van deze Talentdag geïnteresseerd raken, wordt er op 8 december 2018 een Paralympische Talentherkenningsmiddag georganiseerd op Papendal. Aanmelden gaat via www.paralympisch.nl/talentdag.

Deel dit artikel