Opleiding TrailrunningTrainer – basis start zaterdag 15 september 2018

05 juni 2018

4 juni 2018 - Op 12 mei hebben de eerste acht hardlooptrainers de opleiding TrailrunningTrainer - basis van Hardlooptrainers Nederland volbracht en hun diploma in ontvangst genomen. Zij zijn nu officieel, door de Atletiekunie erkend, trailrunningtrainer. De tweede editie van deze opleiding volgt in september van dit jaar.

De opleiding

Vóór 2018 was er geen formele opleiding trailrunningtrainer beschikbaar. Het gevolg is dat veel hardlooptrainers het erbij pakken zonder na te denken over de risico’s. Het lopen op de baan of weg is fundamenteel anders dan het lopen op diverse ondergronden in de heuvels of bergen. Veiligheid speelt een nog grotere rol en hoe bereid je je lopers op gedegen wijze voor op deze uitdagender omstandigheden?

Hoe ga je als trailruntrainer te werk? Wat is nu precies dat trailrunnen? Hoe stoom je atleten klaar voor een trailrun? Trailen is namelijk wel écht een andere discipline dan het reguliere hardlopen, er komt veel meer kijken dan alleen vechten tegen de zwaartekracht en de elementen. Belangrijk is ook dat het voor je lopers toepasbaar is in de alledaagse trainingen, in de eigen omgeving. 

Reden voor Hardlooptrainers Nederland om een specifieke opleiding te ontwikkelen voor reeds gediplomeerde looptrainers niveau 3 die hun lopers willen voorbereiden op een trailrun, in de BeNeLux. De aspecten die onder andere aan de orde komen zijn: veiligheid, klimmen, dalen, Trittsicherheit, bochtentechniek, coördinatie, lef, gevaar, angst, anticiperen, eigen verantwoordelijkheid, blessurepreventie, weersomstandigheden, voeding, en materiaalkennis. En hoe ontwerp je nou een training die toewerkt naar een einddoel? En welke specifieke (kracht-)oefeningen dragen bij aan jouw doelen als trainer? En hoe breng ik die over op een gevarieerde doelgroep? Dit en meer wordt behandeld en maak je je gedurende de opleiding samen met andere trainers eigen. 

Opbouw van de opleiding

Onder leiding van een gerenommeerde opleider krijgen deelnemers alle fijne kneepjes van het vak ‘Trailrunningtrainer’ onderwezen. Kijk hier voor een terugblik op de eerste editie, door de ogen van HTN als initiatiefnemer van deze opleiding. Of hier voor een terugblik door de ogen van een deelnemer.

Na het volgen van de twee opleidingsdagen en bestudering van de theorie, word je geacht het volgende te kunnen:

 • Het adviseren van lopers op trailvlak
 • Het ontwerpen van een trailtraining
 • Het uitvoeren van een trailtraining als trailtrainer.

In het late najaar van 2018 staat de Opleiding TrailrunningTrainer – vervolg op stapel. Aan deze opleiding kun je pas deelnemen als je de basisopleiding TrailrunningTrainer hebt volbracht. Het vervolg vindt plaats in Spanje en gaat dieper in op het voorbereiden van lopers op (meerdaagse) trails in de echte bergen, dus inclusief weerkunde, veiligheid, het gebruik van stokken en looptechnieken voor de diverse ondergronden en diverse stijgings- en dalingspercentages.

In een notendop

 • Wie: Hardlooptrainers Nederland
 • Wat: 2de editie Opleiding TrailrunningTrainer - basis
 • Waar: Tennisvereniging Beekhuizen, Beekhuizenseweg 99, Velp (GLD)
 • Wanneer: zaterdag 15 september, 29 september en 13 oktober
 • Instapeis: Basis Looptrainer, niveau 3 (of iets vergelijkbaars)
 • Kosten: regulier € 550, lid Atletiekunie € 500, lid Hardlooptrainers Nederland € 450
 • Resultaat: diploma en 8 licentiepunten van de Atletiekunie
 • Meer informatie: mail je specifieke vragen naar info@hardlooptrainersnederland.nl 

De opleider aan het woord

Alex Gijsbers was de opleider tijdens de eerste opleiding. Als loper heeft hij de laatste jaren alles wel gedaan tot aan een trailrun over de Annapurna-trail toe. De laatste jaren was hij ook actief als praktijkbegeleider en opleider voor de Atletiekunie voor de opleidingen niveau 2 en 3 (BLT 2 en 3) en de Nijmeegse Funrunners voor de opleiding Recreatief Looptrainer (tevens BLT 3).

Volgens Alex Gijsbers is het goed dat er een opleiding is gekomen bovenop de basisopleiding trainer recreanten. ‘Een specialisatie die vraagt om expertise. Je kunt in den lande wel clinics volgen, maar je hoeft je daarbij niet specifiek iets eigen te maken of te doen. Deze opleiding voldoet daar wel aan. Ik denk dat met name de diversiteit aan oefeningen voor veel van de deelnemers een eye-opener is. Er is veel aandacht voor beweeglijkheid en kracht en dan de vraag hoe je dat in een kwartier tot 20 minuten kunt inpassen in je reguliere training. Er is echt aandacht voor de vraag hoe je een en ander gaat overbrengen naar je lopers. Dus niet het herhalen van een trucje dat je bij een ander hebt gezien. Je ziet dat ook terug in de lesvoorberdingsformulieren. Vanuit didactisch oogpunt spreekt men uit wat men wil gaan overbrengen. Wel zie je dat de praktijk daarin soms nog achterblijft bij de theorie. Dat is voor ons een aandachtspunt. Een fijn compliment vind ik het als iemand opmerkt dat hij verbaasd is dat je iemand op wel zeven manieren kunt leren afdalen. Dat is het mooie aan dit vak: er is niet één waarheid en je kunt altijd weer nieuwe dingen leren. Dat geldt ook voor ons als opleiders!’


Deel dit artikel