Hardlopen vermindert schade door ouderdom

07 januari 2019

4 januari 2019 - Wie wil niet de fontein der jeugd vinden? We willen allemaal goed gezond zijn en blijven. Dat wensen we elkaar toch toe aan het begin van het nieuwe jaar. Daar kan hardlopen een sleutelrol in spelen blijkt uit onderzoek van onze Oosterburen.

Jeugdiger worden met sport

Onderzoekers keken kritisch naar het effect van drie soorten sporten op ons lichaam. Ze wilden eigenlijk het beste scenario vinden naast die nog niet te achterhalen fontein der jeugd. Met bewegen en sporten kun je gedeeltelijk de effecten van het ouder worden stilzetten. Soms lukt het ook om die beweging om te draaien en word je relatief iets jonger. Maar wat is dan de beste sport? Goed nieuws voor hardlooptrainers: hardlopen zorgt voor kleine wonderen.

De drie type trainingen waar naar werd gekeken: intensieve interval training, stevig wandelen of hardlopen en trainen met gewichten. Ondertussen werden de signalen van veroudering in de bloedvaten gemonitord.

Na 6 maanden …

Na een half jaar en 3 trainingen van 45 minuten per week bleek dat alle vormen de fitheid verhoogden. Op zich natuurlijk niet raar want het zijn beproefde manieren om te werken aan je gezondheid. Maar nu komt het. Alleen interval training, hardlopen en wandelen hadden effect op het tegengaan van de signalen van ouderdom in de bloedvaten. Hierbij werd gekeken naar de beschermende laag op het einde van chromosomen, dat buitenkanten zijn de telomeren. Deze laag voorkomt dat er echt schade plaatsvindt op dieper niveau van het DNA. Het hardlopen krijgt wel concurrentie van de andere manieren van trainen. Bij niet-trainen, die groep was zoals bij goed wetenschappelijk onderzoek hoort, en bij het trainen met gewichten werden toch invloeden gevonden bij de telomeren.

De telomeren werden iets langer bij de groep die wandelde, een hardloopschema volgde of aan interval training meedeed. Hoe langer de telomeren, hoe jeugdiger de bloedvaten, is de associatie. Het onderzoek telde een populatie van 124 personen. Dat levert per onderzochte groep maar een klein aantal op maar het is een duidelijk signaal wat deze vormen van training in het menselijk lichaam veroorzaken.

Mix en match maar ook core stability

Voor hardlooptrainers is dit bruikbare informatie. Je kunt diverse trainingsvormen van stevig wandelen, hardlopen en interval combineren. Waarschijnlijk doe je dit al maar is dit niet meteen op de fontein der jeugd gericht. Misschien is het wel een mooie gedachte voor begin 2019. Je hebt als trainer heel veel in je mars om mensen gezonder te maken, maar nu ook een beetje jonger.

Hardlooptrainers Nederland adviseert hierbij om ook core stability in je aangeboden programma’s op te nemen. Wie zijn rompstabiliteit en kracht traint kan beter een correcte houding vasthouden en vermindert de kans op blessures. Krachtoefeningen zijn zeker een goede aanvulling op het conditionele deel van de trainingen.

Beste wensen voor 2019

Vereniging Hardlooptrainers Nederland wenst je een heel goed en gezond 2019. We doen er alles aan om het vak van trainer te verbeteren. Speciaal hiervoor is voor 2019 een Cursus Sport-EHBO ontwikkeld. We merken dat veel trainers met vragen zitten over EHBO. Nu kun je al die vragen stellen. De eerste cursusdag in 2019 is 16 februari in Velp.

Op 9 maart start weer de Opleiding Trail Running Trainer-Basis. Wil jij ook je hardlopers goed alles leren over het lopen van trails? Kom naar deze basistraining. (De opleiding die gepland is voor januari is al vol!)

Op 10 mei kun je naar het trainerscafé Smart Smartphone. Jouw smartphone biedt heel veel handige apps en toepassingen voor betere en leukere trainingen. Kom ook en laat je verbazen over de toepassingen.

Foto Fil Mazzarino op Unsplash

Deel dit artikel