Trends in sport: Sporten met anderen laat mensen langer bewegen

24 mei 2019

24 mei 2019 - NOC*NSF bracht een informatieve korte film uit over de Nederlandse sporttrends. Het gaat goed met de sportwereld in de breedte want in de afgelopen vijf jaar zijn meer mensen gaan sporten. Een mooie aanwijzing voor trainers: mensen die bij clubs of groepen trainen, sporten langer. De trends sluiten goed aan bij de komende Nationale Sportweek

7 jaar

Wie sport bij een trainer, blijft gemiddeld zeven jaar in beweging. Dat is heel wat langer dan in je uppie trainen waarbij veel sporters al na enkele maanden afhaken. Dat geeft duidelijk de meerwaarde van kwalitatief goede trainers weer. Het scheelt vele jaren in beweging en dat kun je zien als maatschappelijk rendement van je trainersactiviteiten.

Kijk waar jouw kansen opduiken

Een duidelijke trend is de toename van het aantal mensen dat een vorm van duursport beoefent. Kortom er zijn kansen genoeg maar er zijn ook grote regionale verschillen. Kijk daarom altijd naar je regionale ontwikkelingen. Tenslotte hangt het aanbieden van trainingen of verenigingsactiviteiten sterk af van de locatie.

Film trends sport in Nederland in de afgelopen 5 jaar

Den Haag en Nieuwegein host voor Nationale Sportweek 2019

Om de sportdeelname te vergroten wordt in Nederland van vrijdag 20 september tot en met zondag 2 september de Nationale Sportweek gehouden. Den Haag is host city van de Nationale Sportweek 2019, dat maakte NOC*NSF op 22 mei bekend. Samen met de andere host city Nieuwegein vertegenwoordigt Den Haag dit jaar de Nationale Sportweek. De Sportweek heeft als doel sport te promoten en mensen te inspireren te gaan bewegen. De landelijke campagne staat dit jaar in het teken van ‘Sport doet iets met je.’

Inspelen op trend: Sport doet iets met je

Een trend in het hardlopen is dat de prestatie minder belangrijk wordt maar deelnemen en samen werken aan gezondheid winnen aan aandacht. Daar speelt het thema ‘Sport doet iets met je’, op in. Al is het thema wat vaag geformuleerd, het klinkt herkenbaar voor veel trainers, verenigingen en sporters. Dat sport fitter maakt is bekend, maar het geeft ook meer zelfvertrouwen. Het maakt socialer, verbroedert en creëert nieuwe vriendschappen. Het thema ‘Sport doet iets met je’ zet in op de maatschappelijke en verbindende kracht van sport.

Gezonde en vitale stad

Op 22 mei ondertekende de gemeente Den Haag samen met andere partijen een overeenkomst om de komende drie jaar samen te werken aan een gezonde en vitale stad. Met het gastheerschap van de Nationale Sportweek geeft Den Haag hier onder meer invulling aan. Bovendien werd die dag het startsein gegeven voor de Nationale Diabetes Challenge 2019. Deze 20 weken durende ‘challenge’ eindigt tijdens de Nationale Sportweek en wordt dan op feestelijk afgesloten in Den Haag.

Richard de Mos, wethouder Sport in Den Haag: "Bewegen is niet alleen gezond, maar ook leuk. Ik ben supertrots dat onze mooie stad de officiële host city van de Nationale Sportweek 2019. Tussen 20 en 29 september schittert Den Haag met mooie sportevenementen om Hagenaars in beweging te brengen. Hoogtepunten zijn de Stadsspelen in Sportcampus Zuiderpark en het Nationale Diabetes Challenge Festival in de Uithof. Ik maak direct van de gelegenheid gebruik om Hagenaars op te roepen om lid te worden van een van de vele sportverenigingen die Den Haag rijk is!"

Stip op de horizon: 2022 Europese Sporthoofdstad

Richard Kaper, manager Sportparticipatie bij NOC*NSF: “We vinden het mooi om te zien dat Den Haag zich zo intensief bezig houdt met sport. Sport doet echt iets met Den Haag, om in termen van onze landelijke campagne te praten. In 2022 mogen zij zichzelf Europese Sporthoofdstad van het jaar noemen. De Nationale Sportweek en de Nationale Diabetes Challenge zijn mooie en passende acties om deze titel met eer te dragen.”

De Nationale Sportweek is een onderdeel van de Europese week van de Sport en wordt mede gefinancierd vanuit het Erasmus Plus programma. Doel van de Europese week van de Sport is om Europa te inspireren om meer te bewegen. Het is de 16e keer dat NOC*NSF samen met bonden, gemeenten, partners, onderwijs en sportclubs de Nationale Sportweek organiseert.

Foto: met dank aan NOC*NSF.

Deel dit artikel