5x Trainingsinformatie helder overbrengen

05 juli 2019

Met jouw kennis en ervaring kun je sporters helpen. Sterker nog, je begeleidt hen rechtstreeks naar hun doelen. Of het nu een snelle 10 km is, 3 kilo eraf of juist gewoon heel veel plezier in het hardlopen. Dan heb je bij iedere training momenten nodig om informatie over te brengen. Met deze 5 ervaringsregels geef je informatie helder door.

1 Groep past de tijd aan

Je staat meestal met een behoorlijke groep voor je neus. Eigenlijk is voor het helder overbrengen van informatie een groep van tien al weer aan de grote kant. De praktijk is dat je vaak meer lopers traint. Het bijzondere van een groep is dat het deze zich richt naar de tijd die je geeft. Als je van tevoren aangeeft dat je 3 minuten uitleg geeft over bijvoorbeeld de oefening die je gaat doen en het verband van de training, krijg je ook die ruimte van de groep. Een korte tijdslimiet stellen heeft dan ook zeker waarde want de groep houdt de focus vast op die tijd.

2 Staand is effectiever

Vooral in de zomermaanden is het aantrekkelijk om je lopers even te laten zitten op het gras, of die banken in het park. Niet doen. Staand informatie overbrengen gaat beter. Je hebt als nadeel dat mensen je niet altijd goed kunnen zien doordat er hoofden voor staan. Het voordeel is dat bij staand overleggen mensen alerter blijven dan bij de zittende versie.

3 Even niet aan apparatuur friemelen

Hartslagmeters, telefoons en andere apparaten, we willen ze niet missen. Ze leveren waardevolle metingen en brengen mensen met elkaar in contact. Het zijn dan ook grote afleiders. Je wilt net de volle aandacht voor je uitleg. Je kunt niet vragen van je lopers om deze apparaten weg te leggen. Wel kun je vragen om er in de tijd die je vraagt voor je uitleg, niet op de apparaten te letten of te kijken.

4 Interactie verbeteren vraag de teruggetrokken lopers

Een goede training is geen eenrichtingsverkeer maar een dialoog. Jij presenteert je kennis en ervaringen maar je wilt ook weten of dit past bij de verbeteringen van jouw lopers. Ook wil je peilen of de uitleg voor hen zinvol is en begrijpelijk. Nu zijn er lopers die vaak vragen stellen, commentaar leveren en zich in de discussie mengen. Toch kan het heel goed werken om ook de lopers te vragen die zich juist stil houden. Waarom? Zij kijken met iets meer mentale afstand naar wat jij aanreikt en hoe andere leden van de groep hierop reageren. Die afstand kan een goed perspectief bieden op de zaken. Vraag wat deze stille leden er van vinden en opeens krijg jij kleine diamantjes aan antwoorden.

5 Geen samenvatting maar bied nieuws

Tot slot, maak van je moment dat je informatie geeft ook echt een nieuwswaardig item. Dingen uit de training samenvatten vinden veel lopers saai. Zij zijn hier bij jou voor actie. Je kan wel even aanstippen waarom je deze lijn voor de training hebt uitgezet. Ga dan snel door naar het nieuwe punt. Bedenk wat er nieuwswaardig is voor de loper in de voorbereiding van de training. Wat kan jouw uitleg voor hen betekenen? Jouw inzichten verrijken de training van de loper.

Foto: Hardlooptrainers Nederland. Training bij Opleiding TrailRunningTrainer – basis, voorjaar 2019.

Deel dit artikel