Anders kijken naar beginners en 5 tips voor trainers

19 juli 2019

Beginnende hardlopers, je kunt er niet genoeg van hebben. Het vormt de basis voor menig vereniging en loopgroep. Het vraagt meer begeleiding dan een topteam. Ontwikkel je kwaliteiten om beginners te trainen. Daarom een korte blik het proces van het trainen van beginnende hardlopers en 5 concrete tips.

Een hardloper die al jaren loopt, heeft vaak ook meer kennis op zak. Met een paar zinnen kun je hem of haar uitleggen wat je wilt doen en bereiken. Ondertussen blijft het altijd een boeiend spel om te zien hoe je de motivatie hoog houdt. Bij beginners ligt dat anders.

Bij beginnende hardlopers zijn er heel veel vragen. Conditie, gezondheid, kleding, schoenen, techniek, alles is opeens nieuw. Terwijl enkelen ambitieus zijn, traint een grote groep voor persoonlijk gezien andere belangrijke zaken, verpakt tot de 3 G’s:

  • Gezondheid
  • Gewichtsverlies
  • Gezelligheid

Terug naar de P

Ben jij die trainer die vaak denkt aan persoonlijke records, op jacht naar talenten, met je teams de nationale of internationale top bereiken? Bij beginners ligt dat echt nog heel anders. Heel veel trainers moeten daarvoor terug naar de basis en dat is het plezier in het hardlopen. De 3 G’s verdienen een grote P van Plezier.

Nieuwe hardlopers geven wel aan je dat het gaat om de doelen gezondheid, gewichtsverlies en gezelligheid maar dat is niet wat er speelt op het moment van de training. Daarom 5 tips hoe je beginnende hardlopers kunt coachen en trainen.

1 - Zie je dat een groep beginners plezier heeft in een onderdeel van je training? Onderbreek dat niet. Laat het nog even doorgaan. Misschien had je een ander verloop van de training in je hoofd, pas dat aan.

2 - Stimuleer extra als je ziet dat beginnende hardlopers plezier hebben in onderdelen van de training. Laat mensen genieten van het moment.

3 - Merk je dat beginnende hardlopers bang zijn om afstand x of tijd y niet halen? Pak de rol op van positief coachen. De grote of kleine angsten vormen redenen om te stoppen terwijl genieten van het spel betekent dat mensen doorgaan. Die x en y zijn minder interessant, leuk en goed hardlopen zijn veel gaver.

4 - Stimuleer dat lopers meerdere sporten doen. Willen ze hardlopen, zwemmen, yoga of nog meer combineren? Doen. Als de liefde voor het hardlopen toeneemt en prestaties ook stijgen, kan je alsnog als trainer specifieker deze atleet helpen. Specialiseer niet te snel op het hardlopen, dat kan het plezier in het sporten tegenwerken.

5 - Dat vraagt om een cultuur en sfeer waarbij hardlopen altijd leuk, uitdagend en plezierig is. Dat is echt een uitdaging voor een trainer omdat het ook sterk verschilt per trainingsgroep en atleet. Beginners trainen is daarom niet ‘minder’ dan groepen trainen met een hoger niveau. Het vraagt veel van een trainer om dat goed te doen.

Van 3 G’s naar écht rendement uit het hardlopen

Dit levert je leuke trainingen op en één van de onderdelen is dat ook jij als trainer daar heel veel lol aan beleeft. Vergeet dat niet. Opeens zie je mensen die niet meer met 3 G’s bezig zijn maar groeien in zelfvertrouwen. Of beter worden in coördinatie. Of er goede vrienden en vriendinnen aan overhouden. Dat gebeurt zomaar doordat jij beginnende hardlopers traint.

Beginners vormen de basis. Zorg voor een gezonde basis, die veel plezier heeft in het hardlopen. Het is altijd goed om te kijken of er kansen zijn voor individuele hardlopers maar dat lukt alleen als de basis op orde is. Veel plezier bij je volgende groep met beginnende hardlopers.

Deel dit artikel