Over een maand is daar de grote dag; die belangrijke hardloopwedstrijd. Je traint met je atleten al weken, misschien al maanden voor die grote dag. Nu komt de grote vraag voor de trainer/coach. Wil je de hardloper beter leren kennen? Of wil je het gewoon lekker door laten gaan.
Rust bewaken …
Er is heel wat te zeggen voor het bewaren en bewaken van de rust als de trainingen goed gaan. Leer je er veel van als trainer en atleet? Waarschijnlijk niet want jullie weten wat en hoe er getraind wordt. Lastige vragen worden uit de weg gegaan.
Of je slaat een andere weg in.
1 - Of druk eerder opvoeren
Soms is dat niet handig. Zeker als de trainer het gevoel heeft dat er meer in zit en dat het grotere potentieel niet aangesproken wordt. Hoe kun je dan wel die atleet leren kennen? Die grote dag, die belangrijke wedstrijd, aan alles voel je dat het spannend wordt. Misschien gieren de zenuwen wel door de keel bij de hardloper. Het gaat om druk. En hoe je druk ervaart en er mee omgaat. Dan kun je nu kiezen om op druk te coachen.
2 - Zorgen voor wrijving
Wil je leren wat een atleet kan met druk en met het ervaren van druk, dan moet je dat als trainer eerder in het trainingsprogramma druk opbouwen en daar vragen over stellen. Dan wil je zeker dat vertrouwde trainingsritme omgooien en zorgen dat er wrijving ontstaat.
3 - Testen, uitdaging & omgeving
Je kunt bijvoorbeeld meer testmomenten instellen. Of je gaat teams van een vereniging tegen elkaar laten lopen. Een heuse testwedstrijd is ook een uitkomst. Geef tijdens de trainingen meer uitdagingen. Wat enorm helpt is om de omgeving te veranderen. Vaak worden bij trainingen dezelfde rondes of baantjes gelopen. Doorbreek dat landschap, kom met onverwachte routes met meer uitdaging. Daarom werkt de cross zo goed in de vorming van atleten.
4 - Reflectie, weerstand en emotie
Vraag tijdens de periode dat je voor wrijving zorgt naar wat de hardloper er van vindt. Bouw de spanning op, in woorden en omgeving en vraag naar het effect van die spanning. De veranderingen in de omgeving en in de training zal soms tot negatieve ervaringen leiden. Maar het leidt tot de positieve kant dat jullie elkaar beter leren kennen. Nu kun je achterhalen hoe iemand omgaat met druk. Nu kun je zien wat de emoties doen met de hardloper. Nu leren jullie waar grenzen liggen en gloort opeens nieuw potentieel.
5 - Fouten pakken positief uit
Misschien voelt de hardloper deze tijd als een periode waarin fouten worden gemaakt. Het kan tenslotte zo anders zijn dat het naar het gevoel de trainingen niet goed gaan. Toch is dat niet erg. Nu ontdekken jullie wat iemand als negatief of bedreigend overkomt. Of wat juist wordt gezien als uitdaging, ontwikkeling, nog meer willen ontdekken en emotionele veerkracht.
6 - Deur open naar ontwikkeling
Coaching betekent lang niet altijd de makkelijke trainingsritmes in stand houden. Met uitdagingen die je als coach opzet, blijken coach en hardloper heel veel te leren. De kracht van de coach is om creativiteit te ontwikkelen en met alle fysieke en mentale punten die daarbij vrijkomen nieuwe ontwikkelingen in te gaan.