Stappen in duurzame loopbeleving (misschien levert het een Europese prijs op!)

04 september 2019

De Zevenheuvelenloop verwierf begin deze eeuw al de status van duurzaam evenement. Onder meer werden alle gedrukte boekjes vervangen voor digitale informatie. Nu maakt de organisatie weer een stap vooruit in duurzaamheid. Zeewier en hout zorgen verbeteringen. Wie weet helpt die grote ambitie naar duurzaamheid om de Europese prijs voor hardloopevenementen te veroveren! Aanstaande vrijdag maakt de jury van de European Race of the Year Award de uitslag bekend.

Met de introductie van een houten medaille en een test met drinkwaterballetjes van oplosbaar zeewier, zet de NN Zevenheuvelenloop dit jaar stappen in haar missie om verder te verduurzamen.

Afvalhout

De houten medaille wordt geproduceerd in Nederland met afvalhout en het lint van de medaille wordt gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Er wordt dus gewerkt met gerecyclede materialen en het vervoer wordt tot een minimum beperkt.

De waterballetjes moeten op termijn de bekertjes bij de twee drankposten aan het parcours vervangen.

Waterballetjes

De NN Zevenheuvelenloop is het eerste evenement in Nederland dat gebruik gaat maken van de Ooho waterballetjes. Deze waterballetjes zijn gemaakt van zeewier en lossen op wanneer een deelnemer het balletje in zijn of haar mond stopt. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om de balletjes te vullen met AA Drink sportdrank. De balletjes zullen op beide drankposten aan het parcours van de Nijmeegse najaarsklassieker aangereikt worden. Bij een geslaagde test worden in de toekomst alle bekertjes vervangen door de waterballetjes.

Houten medaille of korting op het inschrijfgeld

Het hout dat wordt gebruikt voor de medaille van de NN Zevenheuvelenloop is afvalhout, dat dankzij de medaille nog een keer gebruikt kan worden. De medaille is speciaal ontworpen voor de NN Zevenheuvelenloop en de Zevenheuvelennacht. Net als vorig jaar is het weer een Smart Medal, maar dit jaar is er geen losse chip meer nodig op de medaille, doordat er gewerkt wordt met image recognition.

Om ervoor te zorgen dat er geen onnodige medailles worden besteld, kunnen deelnemers bij hun inschrijving aangeven geen medaille te willen ontvangen aan de finish. 20 procent maakt hier gebruik van en krijgt korting op het inschrijfgeld.

"Waarde voor de hardloopbeleving"

De Stichting Zevenheuvelenloop is continu op zoek naar manieren om haar evenementen duurzamer te organiseren. Directeur Alexander Vandevelde: "We kijken altijd uit naar duurzamere manieren om onze evenementen te organiseren, waarbij vernieuwingen die we doorvoeren zowel van waarde moeten zijn voor de hardloopbeleving van de deelnemers als voor het milieu. We hebben nu een goed alternatief gevonden voor zowel de metalen medailles uit China en de waterbekertjes. Hiermee besparen we op de productie van niet-duurzame materialen en verminderen we de CO2-uitstoot van het transport."

Europese prijs naar Nijmegen?

De NN Zevenheuvelenloop is genomineerd voor de European Race of the Year Award van de Europese atletiekfederatie (EAA). De award wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. Naast de NN Zevenheuvelenloop zijn Le Marathon vert Rennes, de Deense Royal Run, de Prague International Marathon en de Vhi Women’s Mini Marathon in Dublin genomineerd. De winnaar wordt aanstaande vrijdag bekendgemaakt.

Genomineerd zijn hardloopwedstrijden die zich onderscheiden op het gebied van duurzaamheid, sociale integratie en maatschappelijke betrokkenheid. De NN Zevenheuvelenloop wordt georganiseerd voor lopers, door lopers, waarbij zowel de hardloopervaring van de deelnemers als het verduurzamen van de organisatie centraal staan, meldt de organisatie over de positionering.

Integratie

De EAA haalt onder andere de integratie van asielzoekers aan in haar nominatie. Jaarlijks helpen in samenwerking met de Vrijwilligerscentrale Nijmegen asielzoekers mee bij de NN Zevenheuvelenloop. Tijdens het evenement werken zij samen met onder andere studenten en krijgen zij een kijkje achter de schermen van een groot sportevenement.

Onder meer met het NK Running Blind dat dit jaar bij de NN Zevenheuvelenloop plaatsvindt, laat de organisatie zien diverse doelgroepen bij het evenement te betrekken. De deelnemers aan het NK Running Blind lopen samen met een buddy hard. Speciaal voor het eerste nationale kampioenschap voor lopers met een visuele beperking zal na de start op de Groesbeekseweg een apart startschot klinken. Hierna beginnen de deelnemers uit de parallelstart aan hun herfstklassieker.

De NN Zevenheuvelenloop en de Zevenheuvelennacht vinden plaats op 16 en 17 november 2019.

Deel dit artikel