Trainen voor stadstrail

02 januari 2020

Springen meer trainers in de loopmarkt voor urban evenementen?
Elke urban trail draait om een bijzondere loopervaring: je komt door verschillende gebouwen, steegjes, binnentuinen waar je anders nooit komt. Dat is de lol ervan en deze markt groeit enorm.

Fun maar ondertussen zijn techniek en kracht belangrijk

Speciaal trainen voor dit evenement lijkt niet echt nodig. Het is een funrun, zonder tijdsregistratie. Vivian Kouwenhoven, projectleider van KLM Urban Trail Arnhem: “Als je het zwaar hebt gehad op de trappen van het stadhuis, kun je rustig even bijkomen. Het gaat niet om de snelste maar om de beleving van de stad.” Daarmee laat ze toch zien dat het onderwerp ‘kracht’ zeker een onderdeel zal zijn van specifieke trainingen. Dat is ook wat de trainer in gedachten heeft. De training voor het evenement in Arnhem valt uiteen in drie onderdelen:

Als je toch snel wilt zijn dat moet de pasfrequentie omhoog en dan heb je coördinatie nodig

  1. Het eerste onderdeel is traplooptechniek. In Arnhem zijn er meerdere locaties waar je via trappen komt. Slim de trappen op en af, is dan ook echt een toegevoegde waarde voor de training.
  2. Het is door de hoogteverschillen ook dat trainers die urban trainingen willen geven, letten op looptechniek. Het is een trail met veel variatie in het parcours. Door op looptechniek te trainen kunnen lopers makkelijker deze licht uitdagende routes aan.
  3. Tot slot besteedt de trainer die hoort bij Run2Day Arnhem aandacht aan interval. Dat zit in het programma vanuit het idee dat met wat extra kracht een hardloper eenvoudiger over de 5 of 10 kilometer gaat. Wie vaker een interval traint kan goed omgaan met de natuurlijke tempowisselingen die ontstaan op trappen, viaducten en de verschillende snelheden van de lopers onderling.

“Als mensen een trap opgaan dan moet je het echt hebben van coördinatie en kracht. Niet iedereen kan met twee treden tegelijk een trap opgaan. Als je toch snel wilt zijn dan moet de pasfrequentie omhoog en dan heb je coördinatie nodig. Coördinatie en oefeningen daarvoor zijn echt wezenlijke onderdelen in deze training. Dat maakt het ook heel leuk om te doen. Je kent dat gevoel wel, als het goed gaat dan tik, tik, tik gaat het snel met die voeten. Dan zie je mensen echt in een flow door die stad gaan. Dat is mooi om te zien en het is heerlijk voor de lopers. Daarbij komt dat je goed je lijn moet bepalen om snel en energiezuinig door de stad te gaan. Het is echt een leuk onderdeel, de training in voorbereiding op deze vorm van trail. We kijken dan ook met plezier uit naar de extra training. Als dit goed gaat, bekijken we of we meer kunnen aanbieden voor trails door de stad of bij trailachtige evenementen in Arnhem,” meldt de trainer.

Onderwerpen waar je ook aan kunt denken als je urban trainingen wilt geven

  1. Zichtbaarheid en veiligheid. Je loopt tenslotte door een stad met verkeer dat alle kanten opgaat. Aandacht op het verkeer, zelf goed zichtbaar zijn en ondertussen op de weg letten. Bijvoorbeeld het contact maken, via gebaren, stem of oogcontact is belangrijk. Het zijn zaken die het lopen complex maar ook leuk uitdagend kunnen maken.
  2. Richtingsgevoel. Als je in een stadse omgeving loopt is het handig als je oog hebt voor herkenbare punten. Je overziet de stad niet terwijl je na een uurtje trainen toch graag weer op de plek staat waar vandaan je naar huis wilt vertrekken.
  3. De grote straten zijn verlicht. Hardlopen door een stad betekent ook menig steegje zonder verlichting. Je kunt hardlopers leren hoe je veilig door de grote verschillen tussen donker en licht komt.

Aangezien de markt van urban trails groeit zal de vraag naar specifieke trainingen groeien. De animo is er. Het is een markt waar meer trainers op kunnen inspelen.


Deel dit artikel