TOPopleiders verdiepen zich in kernkwadranten

02 januari 2020

Zoeken naar eigen valkuilen en talenten
Trainers hebben opleiders nodig. De opleiders van de Atletiekunie volgenden in september, het extra programma ‘begeleiden en opleiden van opleiders in de sport’. Negentien opleiders werden zelf opgeleid in de veilige sportomgeving en in het toepassen van kernkwadranten..

Via een sportbreed project TOPopleiders in de sport, waar de Atletiekunie kartrekker van is, is de sportbond bezig met de kwaliteitsborging van opleiders in de sport. “Wij vinden het belangrijk dat onze opleiders zich continu blijven ontwikkelen en faciliteren en begeleiden ze hierin o.a. met een jaarlijkse bijscholingsdag. Vorig jaar lag de focus tijdens de opleidersdag op het faciliteren van begeleiding, inspiratie en scholingen om de opleiders van goed naar beter te brengen. Dit jaar wordt een vervolgstap gezet binnen het ‘van goed naar beter’ thema”, meldt Margot Kouwenberg van de Atletiekunie.

Veilig & vertrouwd sporten

De workshop ‘herkennen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag’ van Marijke Mahieu brengt heel wat discussie teweeg. De conclusie van de opleiders: blijf scherp op de context. Hier ligt voor opleiders een ontwikkeltaak. Trainers hebben niet altijd door hoe kwetsbaar ze zijn. Word je hiervan bewust en blijf met elkaar in gesprek, blijkt de conclusie Vanaf januari 2020 is er meldplicht voor bestuurders én begeleiders in het tuchtrecht. Na een gezonde picknick en een sportieve wandeling door het monumentale park Sonsbeek worden vier nieuwe opleiders/beoordelaren voorgesteld. Daarnaast wordt afscheid genomen van oud-opleider Rien Slager. Rien, onderwijskundig expert, is decennia lang actief geweest als opleider, ontwikkelaar en beoordelaar bij de Atletiekunie. Hij heeft honderden opgeleid tot atletiektrainer op verschillende niveaus.

“Lach, het is maar gedrag”

In de middag introduceert coach Joyce van Binsbergen met haar aanstekelijke enthousiasme de vier  van Ofman. Alle opleiders gaan aan de slag met hun persoonlijke ontwikkeling aan de hand van de kernkwadranten kernkwaliteit, valkuil, allergie en uitdaging. Hoe gebruik je dit model om jouw trainers te laten groeien? Kijk er met een open blik naar en relativeer, adviseert Van Binsbergen: “Lach, het is maar gedrag. Een resultaat is altijd de oorzaak van iets anders.”

Iedere opleiding wordt standaard verzorgd door twee opleiders. Deze koppels worden aan het begin van het opleidingenseizoen samengesteld. Om elkaar beter te leren kennen en begrijpen, gaan de koppels in de tweede helft van de middag samen intensief aan de slag met het model van Ofman. Hieruit ontstaan drie concrete acties waaruit de koppels één actie en uitdaging moeten kiezen. Dit wordt hun thema voor het komend opleidingenseizoen. En om ervoor te zorgen dat de afspraak wordt nageleefd, tekent elke opleider een contract. Ze krijgen een boekje mee naar huis met op de voorkant als geheugensteuntje het eigen gekozen thema. De achterkant wordt gebruikt om elkaar complimenten te geven.

Deel dit artikel