Tijd om kritische coachingvragen aan jezelf te stellen

14 april 2020

Het is een bizarre tijd. Hardloopwedstrijden gaan niet door. Clubs zijn dicht. Meer dan drie mensen bij elkaar en je loopt het risico op een boete. Je vraagt als trainer dat iedereen solo traint en ook met de nodige afstand tot anderen. Ondertussen bedenk je hopelijk al een aanpak voor als we straks in een lange periode zitten van een anderhalve meter economie. Nu heb je wel de tijd om jezelf enkele kritische coachingvragen te stellen. We beperken het nu tot twee overzichtelijke punten. Die twee maken wel heel veel los.

Vragen over jou, wat je doet, waar je voor staat. Dat is niet altijd fijn want dat betekent dat je uit je huidige situatie stapt en moet bekijken wat wel en niet bij je past. Iedereen, ook coaches, zijn niet altijd even gelukkig met veranderingen. Vanuit je vak als trainer weet je dat het ook nodig is om deze stappen te zetten. Al is het maar om als antwoord te krijgen dat je toch op de goede weg zit.

Terug naar de kritische vragen.

1 - Wie coacht en inspireert jou?

bent trainer en coach. Dan heb je in je netwerk ook collega-trainers waar je mee samenwerkt. Vaak heb je op die manier een partner waarmee je overlegt en ideeën uitwisselt. Hopelijk zijn jullie ook elkaars coach. Het is in deze tijd van train-de-trainer altijd goed als ook jij een goede coach hebt. Dat is echter lang niet overal geregeld. Soms is dat wel formeel vastgelegd. Trainer A en trainer B werken samen. Het kan ook zijn dat A en B wel samenwerken zoals de sportclub dat wil maar dat A eigenlijk trainer C ziet als zijn coach en inspiratiebron. Het punt is dat je door de huidige crisis even tijd hebt om na te denken over je relatie met een coach-de-trainer. Zet dat voor jezelf eens op papier. Hoe lopen de lijntjes dan echt. Zijn er formele lijntjes? Hoe lopen de informele lijntjes?

Houd daarbij in gedachten dat de personen en de namen minder uitmaken dan wat je er uithaalt. Een train/coach-de-trainer opzet wordt gedaan zodat je beter, of meer leert. Hoe leer jij? Haal je er echt lessen uit of is het op dit moment alleen voor de leuk? Hopelijk haal je uit jouw coach of inspirator niet alleen leuke weetjes maar zit er voor jou ook echt een ontwikkeling in. Dan gaat het model echt voor je werken en blijf jij heel lang geboeid door het trainersvak.

2 - Heb jij een filosofie en waarden?

Bij Hardlooptrainers Nederland zien we trainers die met heel veel aandacht voor hun lopers het trainerswerk doen. Je werk krijgt meer wortels als je dat doet vanuit een model met achterliggende waarden. Natuurlijk kun je gewoon heel veel oefeningen opzoeken en die doorgeven. Trainer zijn is meer dan kunstjes doorgeven. Het zou daarom goed zijn als je met jouw coach of trainer die je als partner ziet, overlegt wat voor model bij jou past. Er is gelukkig niet één model dat bij iedereen past. Praat er over en deel modellen en waarden. Het levert van die momenten met lichtpunten op waardoor je ziet hoe jij bent, trainingen geeft en overkomt bij anderen. Jezelf kennen is de deur openzetten naar jezelf ontwikkelen. Dat is een weg waar trainers vaak erg goed in zijn. Pas het daarom ook op jezelf toe.

De tijd van de coronacrisis kun je gebruiken om via Skype, Zoom of gewoon op dik anderhalve meter met je collega trainer of jouw coach kritische vragen over je trainer zijn te bespreken. De gesprekken zaaien misschien eerst nog wat meer verwarring in deze rare tijd maar het levert je waarschijnlijk ook mooie antwoorden op. We wensen je goede gesprekken toe!

Foto: Moment tijdens Opleiding TrailRunningTrainer – basis begin 2019. (Credit: Hardlooptrainers Nederland)

Deel dit artikel