Trainingen in de buitenlucht opstarten

07 mei 2020

7 mei 2020 - Buiten sporten wordt weer mogelijk voor alle leeftijden. Het vraagt van trainers en verenigingen wel meer organisatiekracht omdat diverse andere coronamaatregelen nog wel gelden. Vanaf 11 mei mag je weer trainingen buiten geven aan alle leeftijden, wel met 1,5 meter afstand tussen de sporters, bleek gisteravond tijdens de persconferentie van premier Rutte.

De maatregelen voor buiten sporten zijn als volgt opgesteld door het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport: 

 1. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding buiten samen sporten, bewegen en activiteiten volgen.
 2. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
 3. Buiten sporten in groepen is voor alle leeftijden toegestaan met ingang van 11 mei, als er 1,5 meter afstand tot elkaar kan worden gehouden. Geen wedstrijden, geen gezamenlijke kleedkamers of douches.

Theo van Maanen, voorzitter van Hardlooptrainers Nederland: "We zijn echt blij met deze versoepeling. Het betekent dat trainers buiten weer volledige trainingen kunnen geven. Let wel goed op de anderhalve meter afstand tot de hardlopers en tussen je hardlopers."

Bij het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport is voor dit artikel extra nagevraagd of er een maximum zit van het aantal mensen voor een training in de buitenlucht. Er is “geen maximum aan het aantal sporters per training”, meldt het ministerie.

Oproep: deel trainingsvormen 1,5 meter afstand

Van Maanen roept trainers en leden van Hardlooptrainers Nederland op om trainingsvormen die goed passen bij de 1,5 meter afstand met elkaar te delen. Je kunt dit sturen naar bestuur@hardlooptrainers.nl of je kunt het delen via de social mediakanalen van Hardlooptrainers Nederland (Facebook en Twitter).

Buiten

Trainingen mogen buiten gegeven worden. De sporthal blijft nog steeds op slot. Als het coronavirus verder teruggedrongen wordt dan krijgen per 1 september 2020 de sportzalen weer terug.

Naast de sporthallen die dicht zijn, is de horeca ook nog gesloten. Mogelijk wordt per 1 juni de horeca weer geopend, met 1,5 meter in acht houdend. De clubkantine blijft nog even dicht.

Ook douches bij sportaccommodaties en kleedkamers blijven voorlopig gesloten.

Gerard Dielissen, algemeen directeur van sportkoepel NOC*NSF: "Deze opnieuw verruimde openstelling is goed voor Nederland. Sport houdt je fit en gezond en helpt je weerstand op peil te houden. Wij gaan in de komende dagen alle maatregelen nemen om de nu toegestane verruimde openstelling op een veilige manier mogelijk te maken."

'Vermijd drukte', is het nieuwe advies dat het oude thema 'blijf thuis' vervangt. Het ministerie geeft voor iedereen twee algemene richtlijnen aan, ook voor de sportwereld. 

 1. Zorg dat u altijd op 1,5 meter afstand van anderen kunt blijven.
 2. Is dat niet mogelijk, ga dan ergens anders heen.

 Het buiten sporten maakt volwaardige trainingen mogelijk. Het wordt lastig met grote groepen door de afstand van 1,5 meter tussen de hardlopers. 

Enkele ervaringstips bij hardlooptrainingen

 • Zorg voor 1,5 meter afstand bij start, warming-up en de kern van de looptraining. Maak je groep bewust van de eigen verantwoordelijk dat zij zelf afstand moeten houden ten opzichte van elkaar en van passanten.
 • Als er gestopt wordt tijdens een training, moet ook de afstand van 1,5 meter behouden blijven. Dat kan bijvoorbeeld als een pad of weg te smal is om anderen te laten passeren.
 • Pas op met het aanraken van oppervlakten. Denk bijvoorbeeld aan het aanraken van een rail bij een clubhuis. Geef geen hand en geef geen schouderklop.
 • Zorg er als trainer voor dat je de groep in bochten kunt overzien. Of schakel hiervoor een assistent trainer in.
 • Kies als trainer voor rustige routes en locaties.
 • Je kunt grip krijgen op de deelname door je hardlopers te vragen om van tevoren met een online inschrijfformulier de deelname aan te melden. Je kan dan ook meteen vragen dat de hardlopers géén ziekteverschijnselen vertonen. Je hebt dan als trainer een verklaring van gezondheid. De regel die de overheid hiervoor hanteert is: 'Ik of één van mijn gezinsleden heeft geen verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.' 
 • Voorbeeld van een inschrijfformulier voor een training: https://docs.google.com/forms/d/1UtapDq_gg1SVveYvTfFj8XdDXwhi8yHx1NdhPCnw6-c/edit
 • De overheid vraagt bij deze versoepeling aan 70-jarigen om extra voorzichtig te zijn. Vraag dat als trainer ook aan je oudere hardlopers.

 

Deel dit artikel