Blik op leven en sporten met diabetes type 1

03 juli 2020

Heb jij als trainer te maken met lopers met diabetes type 1? Als trainer kan dat heel ingewikkeld lijken. Er zijn meerdere informatiekanalen maar Ronnie van der Linden heeft een blog waarin duidelijk type 1 met een sportieve levensstijl wordt uitgelegd. Gister lanceerde de ervaringsdeskundige zijn eerste e-boek.

Met het ‘Fit met Diabetes’ e-boek leert oprichter Ronnie van der Linden (28) van informatie- en blogplatform Ronniesdosis.nl, diabetes type 1 patiënten hoe ze hun conditie zelf beter kunnen managen. Het doel is om zo patiënten naast de reguliere zorg meer middelen te bieden om zelf hun levenskwaliteit te verbeteren.

In het boek worden belangrijke peilers behandeld voor het managen van Diabetes Type 1, zoals mindset, voeding en dieet, sport en beweging en algemene kennis over de conditie. De informatie uit het boek is volledig wetenschappelijk onderbouwd en aangevuld met de persoonlijke ervaringen van de auteur zelf.

“Complexe conditie”

Auteur Van der Linden leeft al 24 jaar met diabetes type 1. "Op het moment dat ik de verantwoordelijkheid nam voor het managen van mijn diabetes type 1, liep ik al snel tegen een muur aan. Ik had veel aan de beschikbare informatie uit de zorg, maar het was te beperkt voor mijn specifieke levensstijl. Dat is ook niet zo heel gek; geen enkele dokter, diabetesverpleegkundige, diëtist of andere zorgmedewerker kan je 24/7 adviseren bij elke beslissing die je neemt”, zegt hij.

"Toch is dit precies wat er nodig is om deze complexe conditie goed aan te pakken. Elke levensstijl vereist een unieke aanpak. Hoe meer kennis je hebt van de factoren die invloed hebben op je bloedsuikers, hoe beter je deze kunt managen. Daarmee kun je direct je levenskwaliteit verbeteren en mogelijk zelfs complicaties voorkomen. Gelukkig vond ik deze informatie in internationale en wetenschappelijke publicaties. Hiermee wist ik mijn hbA1c terug te brengen naar 40 , viel ik 20 kilo af en voel ik me nu gezonder dan ooit.” De hbA1c-waarde is een maat voor het gemiddelde van de bloedsuikerspiegel in de afgelopen weken. “Met het e-book heb ik deze informatie doorvertaald zodat dit ook toegankelijk is voor de Nederlandse Type 1 diabeet.” Het e-boek is beschikbaar via zijn blog voor €14,95.

Informatie en inspiratie

Wil je het boek niet kopen maar wil je als trainer wel weten wat diabetes type 1 betekent voor mensen, kijk dan naar www.ronniesdosis.nl. Het informatie- en blogplatform Ronnie’s Dosis is in april 2019. Een andere bekende bron van informatie over sport en type 1 is de Bas van de Goor Foundation.

Deel dit artikel