Coronamaatregelen 28 september 2020: trainingen kunnen doorgaan

29 september 2020

Het kabinet heeft maandagavond de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus aangescherpt. Voor de sport houden deze maatregelen in dat vanaf 29 september 18.00 uur voor een periode van drie weken geen publiek meer welkom is bij sportwedstrijden van zowel profs als amateurs. De achterliggende boodschap van het kabinet aan het publiek is het beperken van de reisbewegingen. Je mag gewoon hardlopen en ook trainingen geven met de afstandsnorm van 1,5 meter. Het komt in de hardloopwereld hard aan dat net op weg was met het vinden van nieuwe vormen van live evenementen.

Dit zijn de regels voor buiten per 29 september 2020 om 18.00

  • Voor activiteiten buiten, waar geen continue doorstroming van mensen is, geldt een maximum van 40 personen. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel.
  • Is er buiten wel een continue doorstroming van personen, zoals in dierenparken of op markten, dan geldt er een norm voor het aantal bezoekers per vierkante meter.
  • Sportwedstrijden, zowel amateur als professioneel vinden plaats zonder publiek.

Voor buiten geldt een verbod op meer dan 40 mensen bij elkaar. De uitzondering daarop zijn trainingsinstellingen en sportgelegenheden. De Rijksoverheid meldt: ‘De maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken, zonder de samenleving en de economie op slot te doen.’

Grote rol voor veiligheidsregio’s

Veiligheidsregio’s bepalen na overleg met doorstroomlocaties met uitzondering van detailhandel en markten, per locatie het maximum aantal tegelijkertijd toe te laten bezoekers, daarbij rekening houdend met oppervlakte van de locatie én kunnen garanderen van met name 1,5 meter afstand.

0 euro omzet sportkantine

De sportkantines gaan in deze periode dicht. Voor de sportbeoefening zelf blijven de regels die sinds 1 juli gelden van kracht: binnen- en buitensporten kunnen actief kunnen worden beoefend, inclusief het organiseren van competities.

NOC*NSF meldt over de situatie: ‘De samenleving wordt hard getroffen door de nieuwe coronamaatregelen. Het kabinet heeft aangegeven dat deze nodig zijn is om de exponentiële groei van het coronavirus in te dammen. De maatregelen zijn erop gericht om over drie weken de verspreiding beduidend kleiner te laten zijn. Dat is belangrijk voor de volksgezondheid, maar zeker ook voor het sociaal-economische leven in Nederland, waar de sport zo’n belangrijk onderdeel van is.’

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF: "Het is goed voor Nederland dat de sport open blijft, zowel binnen als buiten. Het kabinet heeft begrijpelijke maatregelen genomen die onze vrijheid nu inperken om ervoor te zorgen dat we deze vrijheid later dit jaar niet nog verder kwijtraken. Voor verenigingen breken echter moeilijke tijden aan."

"Een aantal inkomsten van een sportvereniging valt nu geheel weg vanwege het verbod op publiek, het ontbreken van evenementen en het sluiten van de kantines. Deze situatie kan zonder afdoende compensatie zo niet lang duren. We treden daarom direct in overleg met de overheid om na te gaan in welke mate het derde steunpakket afdoende is en welke steun mogelijk extra nodig is."

Dossier NOC*NSF Coronavirus en sport

Deel dit artikel