Twee workshops in Maand van de Looptrainer – trail en trainen met beperkingen

05 oktober 2020

Hardlooptrainers Nederland verzorgt twee live workshops tijdens de Maand van de Looptrainer. Alida Leeuw en Hans Niemeijer (opleider van Hardlooptrainers Nederland voor de Opleiding TrailRunningTrainer – basis) verzorgen in de Maand van de Looptrainer op zaterdag 7 november op één locatie twee waardevolle workshops. Je pakt daardoor op één dag waardevolle informatie op over twee verschillende onderwerpen. Het zijn ook trainingsonderdelen die volop in de belangstelling staan.

Alida en Hans geven deze workshops in Velp. Zij kunnen in verband met de coronamaatregelen 2 keer 25 trainers ontvangen. Hans’ workshop heet ‘De ingrediënten van een goede trailtraining’. Alida Leeuw schoolt je bij over ‘Hardlopen met beperkingen’.

Hans: Ingrediënten voor trailruntraining

Hans over zijn live workshop: “Trailrunning draait voor mij om beleven, maar ik geef me ook graag over aan het competitie-element. Voor de meeste recreatieve lopers ligt de focus vooral op de beleving en is tijdsregistratie van ondergeschikt belang. Kun je trailen in Nederland? Zeker wel. Is het hetzelfde als hardlopen op de weg of baan? Ja en nee.

In deze clinic ga ik het hierover hebben en jullie laten ervaren dat trailen net even anders is dan een baan- of wegtraining. Bij trailen is veiligheid natuurlijk erg belangrijk vooral omdat hulp niet altijd dichtbij is. Binnen de opleiding trailruntrainer van Hardlooptrainers Nederland wordt dan ook veel aandacht besteed aan dit thema. Tijdens de clinic komt het ook aan bod. Andere onderwerpen waar ik in de clinic aandacht aan besteed, is het belang van kracht en ‘core stability’ en hoe je dat eenvoudig kunt integreren in de training. Het lopen op verschillende soorten ondergrond, klimmen en dalen zijn andere essentiële punten die we zullen bespreken. Tot slot komt ook het materiaal aan de orde en de vragen die jij als trainer daarover kunt verwachten van je groep. Het is een clinic waarin we gaan proeven van de verschillende kanten van trailrunning en wat dat betekent voor jou als trainer.”

Alida: Beperkingen? Weinig beperkingen

Alida (64) laat in haar workshop ‘Hardlopen met beperkingen’ dat er weinig beperkingen zijn en iedereen plezier kan halen uit hardlopen. “Er is een grote groep mensen die wel wil hardlopen maar niet (meer) durft. De oorzaak ligt vaak in een beperking door gezondheidsklachten of terugkerende blessures.” Hoe ga je daar als trainer mee om? Waar moet je rekening mee houden? Kun je de training van de groep zo aanpassen dat zo’n loper nog binnen je groep past? Kun je de loper mentaal begeleiden? Biedt de club de herstellende loper mogelijkheden om te trainen op zijn of haar niveau? Hoe haal je de haast en prestatiedrang uit die loper? Hoe hou je deze lopers als lid vast voor je vereniging?

Alida: “Het belangrijkste voor een loper met beperkingen is weer vertrouwen te krijgen in zijn of haar lichaam en accepteren dat het voor nu is wat het is. Verbetering is bijna altijd mogelijk, niet altijd gelijk in snelheid en afstand, maar wel in beleving. Trainen binnen de mogelijkheden en beperkingen die het lichaam aangeeft is dan van groot belang. Niet de conditie is de hoofdzaak maar geduld in de opbouw helpt om de loper blessurevrij te houden. Door weer met plezier te lopen binnen een groep die veilig voelt kunnen prestaties weer groeien. Als trainer kun je in die fase de loper vooral helpen door hem doelgericht te houden.”

“Als trainer ben ik tegenwoordig vooral bezig met lopers die zich niet thuis voelen binnen de traditionele verenigingen. Dit kan allerlei redenen hebben: lang niet gesport, reuma, overgewicht, herstellende van een ziekte of aandoening. We werken samen om van een droom een doel te maken. Daarbij leg ik vooral de nadruk op lopen in het tempo dat past bij de situatie op dat moment, met veel aandacht voor de looptechniek. Lopers kunnen bij mij niet te langzaam lopen als ze starten. Samen gaan we hun grens opzoeken, ik rem af, haal ze uit hun comfortzone en stuur bij. Heel blijven en met plezier lopen is het uitgangspunt.”

In één dag brede inspiratie en bijscholing

Deze twee workshops staan los van elkaar vermeld op het programma van de Maand van de Looptrainer. Doordat beide workshops op dezelfde dag en dezelfde locatie worden gehouden kun je als trainer in één keer alles ervaren over twee grote trends in het vakgebied: trails en trainen van mensen met een beperking. Kijk bij 7 november in het programma

Deel dit artikel