Joshua Cheptegei jonge legende met wereldrecord 10 km

08 oktober 2020

Cheptegei kondigde het al vele weken geleden aan. Hij zou op 7 oktober in Valencia het wereldrecord pakken op de 10 kilometer. De tijd van Kenenisa Bekele stond al vijftien jaar. Een aanval aankondigen is stap één maar ook al heet je Cheptegei en ben je wereldrecordhouder op de 5 km, het is nooit af totdat je over de finish bent. Cheptegei is nu legendarisch met zijn wereldrecords op de 5 en 10 km. De avond in Valencia kreeg nog meer glans door het nieuwe wereldrecord op de 5 km van Letensebet Gidey (14.06.62).

De uitzonderlijke kwaliteit van Joshua Cheptegei wordt onderstreept door het verschil dat hij maakte. 6,5 seconden liep de Oegandees af van de toch al scherpe tijd van Bekele. Zulke grote sprongen worden zelden gemaakt in de hardloopsport. Joshua wordt getraind door de Nederlandse trainer Addy Ruiter.

Letensebet: Droom waarmaken

Letensebet Gidey leverde eenzelfde prestatie van formaat. Zij wist op de 5 km ruim 4 seconden sneller te finishen dan de tijd van Tirunesh Dibaba. Knap daarbij is dat zij al van kilometer 3 de tijdswinst pakte en die niet meer losliet. Als trainer en atleet moet je lang werken aan de allerhoogste doelen. Na afloop verklaarde Gidey: “ik droom al zes jaar van dit record.”

62 seconden per 400 meter

Cheptegei wist in zijn wedstrijd winst te pakken na kilometer 5. Na die afstand liep hij op een schema van ongeveer 62 seconden per ronde. Daarmee kwam hij uit op 26.11.00. Met deze uitzonderlijke tijd en het feit dat hij in augustus de wereldrecordtijd liep op de 5 km, wordt hij genoemd in het rijtje van de allergrootste atleten: Emil Zatopek, Haile Gebrselassie en Kenenisa Bekele. Cheptegei zal zeker proberen om net zo goed in vorm te zijn voor de Olympische Spelen in Tokio 2021.

Foto: NN Running Team

Deel dit artikel