Kantoorstress bij thuiswerkers 5 tips voor trainers om deze groep te helpen

29 oktober 2020

41% van de thuiswerkers heeft vaker last van fysieke klachten (last van schouders, nek, rug, arm) sinds zij thuiswerken door de coronacrisis. 44% beschikt niet over een Arbo-verantwoorde werkplek. 35% weet niet of ze een goede houding aannemen tijdens het werk. Bijna 1 op de 10 gaat vaker naar de fysiotherapeut sinds ze thuiswerken. Dit blijkt uit onderzoek van vakbond CNV onder ruim 2600 thuiswerkende leden. Dit is een periode waarin je als hardlooptrainer iets minder aandacht kunt geven aan de benen maar meer aan het bovenlichaam. Eerst de achtergrond over die thuiswerkende Nederlanders en daarna 5 tips voor trainers hoe je hiermee kunt omgaan.

“We schrikken van de uitkomsten van dit onderzoek. Het betekent dat honderdduizenden thuiswerkers last hebben van fysieke klachten. Onacceptabel,” aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter. Een kwart van de thuiswerkers wil graag meer ondersteuning en tips om gezond te blijven.

Kansen voor coaching?

Het CNV pleit ervoor dat werkgevers hun thuiswerkers een fitpakket aanbieden. Met daarbij een online coach die hen fysiek en mentaal door de thuiswerkperiode heen loodst. Plus een aantal vouchers voor een bezoek aan de fysiotherapeut of sessies met een personal sportcoach. Fortuin: “Investeringen die zichzelf makkelijk terugverdienen: werknemers blijven immers gezonder door deze ondersteuning. Doen we niets, dan dreigt langdurige uitval.”

Hogere productiviteit

Werkgevers zouden de extra investeringen met gemak moeten kunnen opbrengen. De helft van de thuiswerkers zegt productiever te zijn en werkt efficiënter. 1 op de 3 werkt meer uren dan voor de coronacrisis. Een kwart is creatiever. 51% is minder tijd kwijt aan nutteloze overleggen. Ook de vrijgekomen reistijd wordt voor een groot deel aan werk besteed. “De extra productiviteit, en daarmee de extra winst voor bedrijven, kan dus prima worden geïnvesteerd in de werknemer die bijdraagt aan deze winst,” stelt Fortuin.

Mentale belasting

Tegenover de toegenomen productiviteit staat een hogere mentale belasting: 36% voelt zich geïsoleerd, bijna een kwart voelt zich overbelast. 1 op de 3 ervaart meer concentratieproblemen. 28% is vaker uitgeput. 8% zit tegen een burn-out aan en eenzelfde percentage ervaart meer relatieproblemen met de partner.

Ook nog té weinig sporten

Fortuin: “We draaien meer uren maar betalen daar mentaal en fysiek een hoge prijs voor. Veel werkenden verkeren op het randje van uitval. Er ligt ook een eigen verantwoordelijkheid van werknemers om gezond te blijven. Zeker nu de donkere dagen eraan komen. 54% haalde in het voorjaar vaker een frisse neus dan nu. 46% zegt te weinig te sporten om fit te blijven. Dit moet echt anders. We roepen alle thuiswerkers op om een uurtje naar buiten te gaan overdag. Te sporten en te ontspannen. Simpel maar effectief.”

5 tips voor hardlooptrainers

Hardlopers vind je vaker onder hoger opgeleiden. Net zij zitten ook vaker achter computers en tijdens de lockdown werken zij meestal thuis. Help deze hardlopers door meer te coachen en te trainen met oefeningen voor het bovenlichaam.

  1. Geef eerst ontspannende losmaakoefeningen. Denk met name aan rotaties van de polsen, schouders en bovenlichaam. Laat je lopers voorzichtig ook de hals losmaken met lichte draaibewegingen. Vaak zit door ‘kantoorstress thuis’ schouders, rug en hals deels vast. Laat je lopers daarom éérst in deze gebieden warm worden en losmaken voordat je doorgaat met krachtoefeningen.
  2. Stap daarna over naar de brede waaier aan mogelijkheden van oefeningen voor core stability. Denk aan diverse vormen van planking. Houd de oefening niet statisch maar juist dynamisch. Daarmee gaan je lopers van top tot teen bewegen en worden getraind om over het hele lichaam te spelen met kracht en flexibiliteit. Dus geen vaste plank voor bijvoorbeeld 20 seconden maar laat je lopers stappen zetten naar links en rechts. Laat bijvoorbeeld variaties uitvoeren van de oefening ‘mountain climber’.
  3. Zorg er bij de core stability oefeningen voor dat de borstkas goed geopend wordt. Dat haalt de stress weg uit schouders en armen. Vanuit de plank kun je lopers hun armen omhoog laten draaien, afwisselend links en rechts. Dit heeft invloed op de rug, de schouders, armen tot en met de vingers.
  4. Oefeningen met uitvalspassen, lunges, kun je er voor zorgen dat ook de onderrug meer ontspanning krijgt.
  5. De conditie bij thuiswerkers is gedaald. Doordat je hardlopers minder actief zijn overdag met bijvoorbeeld boodschappen doen of andere lichte fysieke activiteiten, moet je wellicht de schema’s iets naar beneden aanpassen voor de kern van de looptraining.
Deel dit artikel