Verdere verscherping coronamaatregelen: sporten in tweetallen

04 november 2020

BIJGEWERKT op 6 november 2020 - Het kabinet heeft dinsdagavond 3 november ter bestrijding van het coronavirus de op 14 oktober ingestelde gedeeltelijke lockdown verlengd tot medio december 2020. Voor een periode van twee weken zijn er bovendien extra maatregelen ingesteld, die vanaf woensdag 4 november om 22.00 uur gelden. Voor trainers is een belangrijke maatregel dat je slechts groepjes van 2 training mag geven met 1,5 meter ruimte tussen de sporters en de trainer. Dit zijn de verscherpte maatregelen voor sporten in de buitenlucht.

Voor buitensporten geldt een maximum van 2 personen per groepje (exclusief instructeur/trainer).

 1. Zij houden onderling 1,5 meter afstand. Er mogen meer groepjes naast elkaar sporten als:
 2. de groepjes minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar houden;
 3. er een duidelijke afbakening is van de verschillende groepjes;
 4. Zij niet mengen;
 5. Groepslessen zijn verboden.

Echter kregen we uit het trainersnetwerk reacties dat de regels soms worden uitgelegd dat groepjes van 3 mogelijk zijn, 2 hardlopers en een trainer. Op die manier mag de regel niet worden uitgelegd. We vroegen NOC*NSF die het sportprotocol invult vanuit de overheidsmaatregelen om meer uitleg.

‘Dit houdt concreet in geen centrale uitleg of het geven van voorbeelden aan meer dan 2 personen tegelijk. Groepslessen zijn niet toegestaan. De trainer kan wel rondlopen om de groepjes los van elkaar te adviseren of helpen. Daarbij is het belangrijk dat altijd 1.5 meter afstand van elkaar wordt gehouden.
Gebruik daarbij ook vooral het gezonde verstand bij het bepalen en afvragen of een bepaalde (inloop)training, les of groeples wel of niet kan in welke vorm. Het moet goed uitlegbaar zijn naar de basisregels.’

 • Zwembaden zijn gesloten.
 • Sporten voor volwassenen is alleen toegestaan als het mogelijk is om onderling 1,5 meter afstand te houden.
 • Er worden geen wedstrijden gehouden.
 • Voor topsporters gelden uitzonderingen.
 • Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Maar er worden geen wedstrijden gespeeld. Kinderen met klachten blijven thuis.
 • Publiek bij sport is niet toegestaan.
 • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.

Alle maatregelen over sport van de overheid op een rij: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport

Deel dit artikel