Cees Koppelaar groot looptrainer voor teamsporten

29 april 2021

Cees Koppelaar is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij was mede-oprichter en eerste voorzitter (1995 -2007) van Hardlooptrainers Nederland en is altijd lid gebleven van de vereniging. Cees deelde veel over zijn vak en heeft op die manier sterk bijgedragen aan het populair maken van de hardloopsport. Het bestuur voelt zich dan ook geraakt door het verlies van zo een belangrijk lid voor de vereniging. "Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden", meldt voorzitter Theo van Maanen. De bekendheid van Cees Koppelaar steeg snel door zijn werk voor hockey- en voetbalclubs.

Hij was een goed atleet. Koppelaar kwam in 1961 en 1962 op de 800 meter en op de 4 x 400 meter uit voor de nationale ploeg. Die kennis heeft hij meegenomen naar onder meer de sporten voetbal en hockey. Hij werd als looptrainer aangenomen om het voetbalteam van Ajax te begeleiden. Wereldsterren als Cruijff, Van Basten en Frank Rijkaard zijn getraind door Koppelaar. De Atletiekunie schakelde hem in voor het trainen van de middenafstandlopers. Eind jaren 70 werd Koppelaar looptrainer bij de hockeyers van de vereniging in Bloemendaal. Hij is ook trainer geweest van het Ierse nationale hockeyteam. Een veelzijdig trainer met sterke coachingseigenschappen die zich bij veel teams en sporten thuis voelde.

Koppelaar heeft zich in de beginfase van Hardlooptrainers Nederland sterk gemaakt om het vakgebied te verbeteren. Hij was een van de mede-oprichters. De drang om vakkennis te vergroten en trainers op te leiden bleef. In 2013 heeft hij in samenwerking met de KNHB een aparte opleiding tot looptrainer voor teamsporten opgezet.

Deel dit artikel