Mogelijke opening hardloopsport

12 mei 2021

Gisteravond bij de persconferentie over mogelijke versoepelingen bleek dat de hardloopsport bijna weer terug kan naar normaal. Redelijk normaal, want het voorstel ligt op tafel voor een maximale groepsgrootte van 30 personen. Er zijn nog meer versoepelingen die ook het sociale verenigingsleven kunnen terugbrengen. Er is een 'maar', dat de besmettingscijfers van het coronavirus de komende week niet stijgt.

Meestal melden we als Hardlooptrainers Nederland versoepelingen als die definitief toegestaan worden. In dit geval gaat het om meerdere versoepelingen die heel veel mogelijk maken voor de hardloopsport en waarschijnlijk willen clubs en vrijwilligers zich daarop voorbereiden.

Als de cijfers rond het coronavirus zich in de goede richting blijven ontwikkelen, wil het kabinet per 19 mei 2021 de tweede stap in het heropeningsplan zetten, inclusief versoepelingen voor de binnen- en buitensport.

Het Outbreak Management Team (OMT) vraagt de regering terughoudend te zijn. De bezetting van de ziekenhuisbedden is hoog en de daling van het aantal besmettingen lijkt niet snel te gaan. Daarbij wijst het OMT op de langdurige klachten die kunnen ontstaan bij het oplopen van corona, ook bij jonge mensen. Het is daarom dat Hardlooptrainers Nederland verenigingen en loopgroepen wijst op de basisregels om besmetting te voorkomen, afstand houden van 1,5 meter of meer en hygiëne.
Theo van Maanen: “Trainers let op de mensen die terugkeren naar de trainingen nadat zij Corona hebben gehad. Mogelijk zijn er nog langdurige klachten. Vraag als trainer goed hoe mensen zich voelen en houd er in de trainingen rekening mee. Laat deze hardlopers goed naar hun lichaam luisteren.”

Groepsgrootte 30 personen

Voor de sport houden de versoepelingen onder meer in dat per 19 mei personen vanaf 27 jaar buiten weer in groepsverband mogen sporten, op anderhalve meter en in een maximale groepsgrootte van dertig personen. De groep tot 26 jaar mocht al buiten sporten, zonder afstand te houden.

Krachttraining weer binnen

Na lange tijd mogen ook de binnensportlocaties, waaronder sporthallen, sportscholen en zwembaden, weer open, met maximaal dertig personen per ruimte. Personen vanaf 18 jaar mogen hierbij in groepen van maximaal twee personen sporten, op anderhalve meter afstand. Dat betekent voor hardloopverenigingen dat ook de accommodaties open kunnen voor krachttraining en core stability trainingen. Maar, groepslessen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Er mogen geen wedstrijden worden gehouden. De kleedkamers blijven gesloten (behalve in zwembaden en dat maakt meer mogelijk voor duathlon en triatlon) en publiek is niet welkom.

Terrassen bij sportkantines

Het sociale leven in clubs kan ook weer op gang komen. De terrassen op sportlocaties mogen vanaf 19 mei ook weer open, tussen 06.00 en 20.00 uur. Hiervoor gelden dezelfde regels als op andere buitenterrassen, zoals maximaal vijftig personen per terras, maximaal twee personen aan tafel op anderhalve meter afstand, tenzij het om mensen uit hetzelfde huishouden gaat.

Deel dit artikel