Didactisch model moet stevig verankerd worden in opleidingen

04 juni 2021
Didactisch model uit ‘Hoe word ik een goede hardlooptrainer’. Copyright Maarten Faas.

Gisteravond vond de online bijeenkomst plaats met Maarten Faas over zijn boek 'Hoe word ik een goede hardlooptrainer'. Didactiek blijkt nog een grote onontwikkelde factor bij hardlooptrainers. Daar wil Hardlooptrainers Nederland verandering in brengen. Over theorie, modellen en de lach als blijkt hoe Maarten zelf training geeft.

"Als je een hardlooptrainer bent, dan ben je meteen ook een opleider, of een leraar. Je moet voor een groep staan en een goede les geven. Nu zien we in het veld nog teveel dat nieuwe trainers kijken wat de vorige trainer gaf en dat doen ze zo ongeveer een beetje na, meldde Maarten Faas. "Zorg dat er een opbouw in zit en het liefst op basis van een didactisch model. Ik heb daar een model voor bedacht maar het mag ook een ander model zijn. Als je maar werkt met een degelijke onderbouwing en niet zomaar wat gaat doen."

Lastig voor trainers: hoe blijf je scherp

Persoonlijk ziet Maarten als een van de lastigste punten voor trainers dat je scherp blijft op hoe je trainingen geeft. "Als je zoals ik al lang trainingen geeft, dan kan de routine erin sluipen." Om dat te voorkomen zet Maarten zijn assistent-trainer in. Twee tot vier keer per jaar doen beiden een stapje terug en bekijken hoe zij trainingen geven aan de groep. Daarna volgt een gesprek met 'tips' en 'tops'. De top staat voor wat een trainer heel goed doet en nog verder mag versterken. Net als bij het geven van een training staat het positief coachen centraal in dit gesprek.

Door de aanwezigen ging gelach op over de herkenbare mindere kant van Faas als trainer. "Ja, ik praat te veel. Ik wil teveel uitleggen aan de groepen." Zijn groep waar vooral wat oudere lopers aan deelnemen en dit jaar uit ongeveer dertig personen bestaat, wil gewoon lekker door.

Bewustwording wat voor leider je bent

Interesse en reacties kwam bij het gebruik van het model over leiderschap. Dat is het Insights Discovery Model en komt uit de managementwereld. Het model is ingedeeld naar 'Helder blauw', 'Vurig rood', Zacht groen' en Stralend geel'. In iedere schijf wordt een leider 5 kwaliteiten toegedicht. In de praktijk bleek dat veel trainers zich herkenden in het model maar niet in een schijf pasten. De meesten hadden vooral kenmerken uit één schijf maar waren bijvoorbeeld ook 'doelbewust' en dat is een kenmerk van Vurig rood. Het zette de aanwezige trainers aan het denken hoe je leidt en hoe je trainingen geeft. Maarten benadrukt je dat dit soort semi-wetenschappelijke modellen vooral moet gebruiken om met elkaar in gesprek te komen over stijlen in het leiden van trainingen.

Volgende keer: hoe motiveer je hardlopers

De twee laatste hoofdstukken uit het boek van Maarten gaan over motivatie en coaching. Voor deze bijeenkomst lag de focus op het model voor didactiek. Mogelijk komt er nog een bijeenkomst met Maarten over het motiveren van hardlopers. Het is kort aan bod geweest, want één van de aanwezigen verwoordde het duidelijk, "motivatie is toch echt wel een dingetje".

Didactiek in de hardloopwereld

Maarten heeft ook opleidingen begeleid. Vanuit die kant zag hij het gebrek aan didactiek in de hardloopwereld. Hardlooptrainers Nederland wil graag de kwaliteit van trainers verhogen. Daarom is er in de Opleiding TrailRunningTrainer - basis van Hardlooptrainers Nederland veel aandacht voor didactiek. Bij toekomstige opleidingen wordt ook didactiek geborgd in het opleidingsmateriaal.

Tot slot gaf Maarten de groep een afsluitende tip mee: "zorg dat je lessen goed voorbereidt. Doordat ik al lang trainingen geef hoef ik er nog maar twee tot drie avonden per jaar te besteden aan het uitwerken van trainingsprogramma's. Als je dat basismateriaal op orde hebt, kun je met duidelijke doelen en plannen voor je groep staan. Vraag aan je leden wat zij willen en dan weet je wie voor je staat. Dan kun je samen in de context van de trainingen kijken of de aanpak lukt en wordt gewaardeerd. Evalueer met je groep en blijf scherp op hoe je de trainingen geeft."

Wil je ook het e-boek ‘Hoe word ik een goede hardlooptrainer’?

Ben je lid van Hardlooptrainers Nederland en je hebt nog niet het e-boek ‘Hoe word ik een goede hardlooptrainer’? Log in als lid en je kan het e-boek gratis downloaden via ‘Mijn HTN’ op de site.

Ben je nog geen lid? Meld je meteen aan en ook jij kan dan het boek van Maarten Faas gratis downloaden (ter waarde van € 9,40). Het levert je een waardevolle start op bij Hardlooptrainers Nederland.

Tekst: Marc Gerlings

Deel dit artikel