Inspiratie voor stimuleringsprijs sportklimaat door hardloopcoach

06 september 2021

Na de introductie in 2020 gaan provincie Gelderland, Omroep Gelderland, de Gelderse Sport Federatie en de HAN weer op zoek naar vernieuwende manieren om te bewegen via een provinciale stimuleringsprijs. Hardlooptrainer Dennis Licht is jurylid en hij geeft inspiratie om beweeg- en sportplannen los te krijgen.

Vanaf woensdag 1 september 2021 is het mogelijk voor bedrijven om ideeën in te sturen voor de Stimuleringsprijs Gelders sportklimaat 2021. Het beste initiatief om inwoners van Gelderland in beweging te brengen wint € 20.000 om het plan te realiseren, voor de nummers 2 en 3 is ieder € 10.000 beschikbaar. Een vakjury en de stemmen van inwoners in Gelderland bepalen de prijswinnaars. Eind 2021 maakt Omroep Gelderland in een feestelijke uitzending de winnaars bekend.

Winnaar 2020 Pleintje

Goed bewegen en sporten is extra van belang nu mensen in coronatijd minder zijn gaan bewegen. Naast beweegactiviteiten wil de organisatie samenwerking tussen verschillende partners bevorderen, net als in 2020. Toen won Pleintje, het nieuwe buitenspelen de eerste prijs.Pleintje is een online platform waar kinderen (7 - 14 jaar) zowel op het fysieke pleintje in de wijk, als hun eigen digitale plein in de app, elkaar kunnen ontmoeten. Speelplekken kunnen vinden en het vroegere buitenspelen op een vernieuwende wijze met elkaar (her)ontdekken. In de app is een kaart te vinden met alle pleintjes en speelplekken in de buurt en de daarbij horende beschikbare faciliteiten en activiteiten. Pleintje is een samenwerking van onder meer Sportunity, JOGG Putten en Jong Putten. Niels Schut (Directeur Sportunity): “Met de prijs konden we ons project een enorme boost geven. Op dit moment zijn we met 3 gemeenten in Gelderland en één daarbuiten aan de slag om ons plan uit te rollen. Studenten van de HAN helpen met het bedenken en het organiseren en uitvoeren van promotieactiviteiten om het platform aan de man te brengen.”

Samenwerking stimuleren

De Stimuleringsprijs Gelders sportklimaat is er ook om samenwerking tussen organisaties in sport, zorg, welzijn, overheid, toerisme en onderwijs te stimuleren. Voor de Stimuleringsprijs roept de provincie partijen op om met minimaal 1 andere partij samen te werken en een plan in te sturen. Die samenwerkingsvormen kunnen een mooi resultaat opleveren, want de winnaars krijgen een flink bedrag om het idee echt uit te voeren. Tot en met 10 oktober 2021 kun je een idee indienen via de site van Gelderssportakkoord. Alle ingezonden plannen krijgen een vermelding op de website. Mocht jij wél een plan hebben, maar nog geen partner? Dan kunnen we een oproep plaatsen, meldt de provincie Gelderland. Partijen die met geld of diensten willen investeren in één van die plannen, ook als het plan niet bij de winnaars hoort, zijn van harte welkom om zich te melden.

Hardloopcoach geeft inspiratie

Uit alle inzendingen selecteert een jury de 7 beste plannen. Deze worden online uitgelicht op de website van Omroep Gelderland. Vervolgens kunnen alle inwoners van Gelderland in november 2021 op de plannen stemmen. Deze stemmen tellen voor 50% mee bij de uiteindelijke beslissing van de jury. Een van de juryleden is hardloopcoach en personal trainer Dennis Licht.

Dennis: “Meer dan ooit hebben we de afgelopen 1,5 jaar gezien hoe belangrijk onze buitenruimte voor ons is. Om te bewegen en om gezond te blijven. Door het wegvallen van grote hardloopevenementen, heb ik afgelopen jaar samen met de Zevenheuvelenloop, Omroep Gelderland, De Gelderse Sportfederatie, Loop Expertisecentrum Apeldoorn en het Jeugdfonds Sport & Cultuur de Lente Loopchallenge georganiseerd. Een virtuele run met een trainingstraject van 9 weken, webinars met hardloop gerelateerde onderwerpen én de mogelijkheid om vanuit huis deel te nemen aan een virtuele race. Het was een groot succes! Misschien inspireert dit idee organisaties om een mooi voorstel te doen?”

Meer informatie over de voorwaarden van deze actie vind je op de website van Gelderssportakkoord.

Deel dit artikel