Til het hardloopdagboek naar een hoger plan

27 september 2021
Het grotere hardloopdoel. En wat voel en ervaar je dan?

Je vindt heel vaak de tip om een hardloopdagboek of -log bij te houden. Ja, prima maar het blijft vaak erg oppervlakkig. Laten we als trainers een beter perspectief bieden. Het dagboek kan dan voor loper en voor de coach gouden informatie bieden.

Wat zie je vaak bij een dagboek voor een loper: afstand, tijd, het liep wel aardig of niet en wellicht nog een smiley erbij. That's it. In het vak van coaches bij bedrijven en persoonlijke veranderingen gaan de dagboeken een stuk verder. Dat kun je als hardlooptrainer ook stimuleren bij je sporters. Lijkt je dat een iets te groot formaat klus? Presenteer het dan als deelproject door bijvoorbeeld voor een kwart jaar met je lopers afspraken te maken over hoe je kwalitatief het dagboek bijhoudt. Als het dan niet bevalt zit er een duidelijke einddatum aan.

Wat zie je bij coaches die zich intensiever bezighouden met dagboeken? Je krijgt zicht op het bewustzijn, emoties en gedrag die te maken hebben met het nastreven van een doel. Dat sluit perfect aan op het vakgebied van de hardlooptrainer. Je hebt te maken met fysieke stressfactoren maar ook met mentale. Beide passen prima in een dagboek. Door de vragen en de beschrijvingen krijg je veel meer reflecties los op de situatie van een hardloper. Wil je dat bereiken dan kun je sturen op de vragen die de loper beantwoordt in zijn of haar dagboek.

Vragen?

Als je een vaste indeling maakt samen met je hardlopers krijg een opzet waardoor je snel de dagboeken kunt vergelijken. Je kunt beteer inspelen op wat er gaat komen. Vragen voor het dagboek kunnen zijn:

  • Hoe voel je je?
  • Wat ging heel goed tijdens de training?
  • Wat heeft mijn aandacht nodig?
  • Op welke onderdelen moet ik letten voor het uiteindelijke doel?
  • Wat kan er beter in mijn ontwikkeling als hardloper vandaag/deze week/komende maand?
  • Je kunt het ook verrijken met visuele zaken, zoals smileys, tekeningen en icoontjes.

Je hebt nu dagelijks, of per training waardevolle informatie. Je ziet wat iemand motiveert maar ook of er fysieke of mentale drempels aanwezig zijn.

Overigens mag je als trainer natuurlijk niet zomaar in het dagboek van je loper kijken. Vraag toestemming over de inhoud gedeeld mag worden met jou.

Het beeld van het doel schetsen

Het dagboek kun je ook inzetten voor een bijzonder doel. Je kunt het verbindend aan de grotere doelen die je hardlopers willen behalen. Laat hen dat in een mentaal beeld schetsen. Bij het behalen van dat doel, wat heb je dan bereikt? En wat voel en ervaar je dan? Je kunt er nog veel meer vragen over stellen zodat het beeld nog duidelijker wordt. Veel hardlopers werken aan een beter beeld van zichzelf. Dat kan zijn door een wedstrijddoel te behalen maar het kan ook zijn dat zij fitter willen zijn in periode X.

Door het beeld, kun je als trainer aan de slag om daar naartoe te werken. Dat is boeiend. Het vlakke papier, of scherm, komt ineens helemaal tot leven. Daarom kan een hardloopdagboek echt iemand optillen naar een volgend niveau.

Mede-inspiratie voor dit artikel en extra tips over het samenstellen van een dagboek.

Auteur: Marc Gerlings

Deel dit artikel