Waarom trainen op de kleine verbeteringen?

08 oktober 2021

Hardlopers vinden het vaak prachtig om verhalen te horen over lopers die een snelle ontwikkeling doormaakten. Scherpe tijden, lange afstanden, lastige routes, dat is spannend. Als trainer heb je er wat minder aan. En je moet het waarschijnlijk zelfs niet aanmoedigen.

Coachen en trainen betekent bouwen aan de mens die voor je staat in verhouding tot de doelen die je met elkaar hebt afgesproken. Winst in het hardlopen komt te voet en vertrekt te paard om maar even onze favoriete sport te mixen met een bekend gezegde. Dat is soms echt balen. Een maand werk van trainer en hardloper kan door zo een gemeen kleine verkoudheid helemaal weggehoest worden. En je begint weer opnieuw.

Afronding trainingsperiode is ook een kick

Dat maakt het voor coaching en training ook spannend. Weer die herstart. Je moet blijven werken, attentvol zijn naar je hardlopers om te zien of zij echt gezond en in topconditie op het grote moment X er staan. Met name voor blessuregevoelige lopers is dat moment ook een overwinning, en dan moet de race nog beginnen. Maak als trainer gebruik van die kick. Daar hoor je bijna niemand over in het trainersvak. Er wordt heel veel gekeken naar de output, de race zelf. De tijd. Het finishen. De afronding van een trainingsperiode is zeker ook een fantastisch moment en het vieren waard. Deel dat gevoel met hen. Geef dat mee aan je lopers als de wedstrijd in hun ogen tegenviel. Loods je lopers op die manier makkelijker door de overgangen van trainingsperiode, wedstrijd en de weg naar het volgende doel. Als een wedstrijd echt tegenvalt is natuurlijk niet fijn. Wie weet, nu er weer meer mag dat een reprise ook weer vlot op de agenda staat. Dat maakt het voor lopers iets makkelijker om over een minder resultaat heen te stappen.

Je voelt het al aan, het vieren van de afronding van een trainingsperiode is al een groot ijkpunt in je jaarplan. Dat is maar enkele keren per jaar en dat maakt het al bijzonder. Gebruik die bijzondere momenten. Ga ondertussen door met de details. Een goede trainer is altijd bezig met de kleine verbeteringen. Vooral bij het hardlopen is dit zo belangrijk. Schud jezelf wakker als trainer als je ziet dat jouw lopers een sprongetje maken bij de intervaltraining. Ga er niet zomaar aan voorbij omdat je al een volgend schema in je hoofd hebt. Je hoeft niet als een doorgeblazen presentator op de banken te springen maar laat zien dat je passie hebt voor de sport. Zeker als je een tendens ziet in een hele groep lopers dan weet je dat je op de goede weg zit. Dat is voor jezelf ook een gouden moment.

Week na week kleine verbeteringen tellen zich in de loop van de maanden op. Of het nu om fitheid gaat, gezondheid, toename van kracht, een beter team, verbetering in de kwaliteit van bewegen, het betaalt zich uit in de long run. Soms letterlijk in die lange duurlopen.

Zoeken en praten

Blijf zoeken én praten over die kleine verbeteringen. Zie je een kans op een betere warming-up zodat de kerntraining makkelijker wordt vervolgd? Ervaar je dat meer kletsen over koetjes en kalfjes leidt tot een betere verbinding van de trainingsgroep? Het zijn twee sterk uiteenlopende suggesties maar die in de praktijk een niet te missen uitwerking hebben. Misschien wil die groep helemaal niet meer kletsen en voelen zij zich beter bij nog vijf minuten een taakgerichte opdracht. Dat geeft niet, maar blijf vernieuwingen aandragen en vraag om feedback.

En waarom zijn al die kleine veranderingen eigenlijk een zegen in plaats van die snelle ontwikkeling zoals aan het begin gemeld? De praktijk leert dat snelle groei zich ook laat zien in blessures en gevoelens van uitputting. Die balans van training en kleine verbeteringen heb je nodig voor een verrassend goed resultaat aan het einde van een trainingsperiode.

Op zoek naar meer inspiratie voor kleine veranderingen? Zie deze video.

Auteur: Marc Gerlings

Deel dit artikel