Trainingen verschuiven naar de middag

29 november 2021

Het verenigingsleven ligt door de nieuwe coronamaatregelen tussen 17.00 en 05.00 plat. Een ongemakkelijke boodschap voor de vele hardloop- en atletiekverenigingen. Net in de avond zijn mensen vrij en worden traditioneel de meeste trainingen gegeven. Kan dat anders?

De overheid formuleert de maatregel als volgt:

  • 'Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet meer toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst en cultuur beoefening mag wel na 17.00 uur. Zonder publiek.'
  • Bij de spelregels voor de sport meldt de overheid:
  • 'Georganiseerd buiten sporten na 17:00 uur is toegestaan met maximaal 4 personen (exclusief instructeur) op 1,5 meter afstand.'
  • In de komende ProLoop magazine die volgende week naar de leden wordt verstuurd, meldt voorzitter van Hardlooptrainers Nederland de ontwikkeling dat verenigingen al leden hebben zien vertrekken. Hoe goed en enthousiast ook door trainers les wordt gegeven, als door maatregelen trainingen niet doorgaan en het aanbod kleiner wordt, zeggen leden op. Daarom kan het voor verenigingen interessant zijn om trainingen te verplaatsen.

Verschuif de trainingen?

Je kan als vereniging besluiten om je trainingen juist in de vroege ochtend of vóór 17.00 te houden. Veel fitnesscentra maken deze stap.

Daar komt bij dat veel Nederlanders thuiswerken. Ze kunnen makkelijk even anderhalf uur vrijmaken om één of twee keer per week een hardlooptraining bij te wonen (op minimaal anderhalve meter van elkaar en de trainer). De beperking kan zijn dat een werkgever geen toestemming geeft. Het geeft in ieder geval de kans om trainingen door te laten gaan.

Theo van Maanen: “Wees creatief met trainen op afstand. Het Kabinet streeft zo min mogelijk reisbewegingen na. Geef als trainer schema’s mee aan je lopers zodat ze vanuit huis kunnen trainen en niet vaak naar een trainingslocatie hoeven te reizen.”

Logische stappen trainen en wedstrijden

"De sport dicht vanaf 17.00 uur betekent dat vele miljoenen inwoners van Nederland de grootste moeite zullen hebben om hun gezondheid en conditie op peil te houden. Dat is erg jammer want het persoonlijk opbouwen en in stand houden van een hoge weerstand is altijd al cruciaal, maar zeker tijdens deze gezondheidscrisis", reageert Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF op het besluit van het kabinet om vanaf afgelopen zondag als onderdeel van de strijd tegen het coronavirus de sportaccommodaties dagelijks tussen 17.00 uur en 05.00 uur te sluiten.

Het is jammer dat het kabinet geen gebruik heeft gemaakt van de met de sportsector eerder afgesproken routekaart, met voor iedereen logische stappen. Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF: "De sport in Nederland zal zich natuurlijk ook nu weer aan de maatregelen aanpassen. Maar het is jammer dat het kabinet geen gebruik heeft gemaakt van de met de sportsector eerder afgesproken routekaart, met voor iedereen logische stappen. Over het wel de competitie openhouden en niet het daarvoor kunnen trainen bijvoorbeeld, zouden we graag tevoren gesproken hebben."

Aanpassen, opvolgen en daarna weer open

NOC*NSF en de sportbonden roepen iedereen op om zich aan de basisregels te houden en de nu en eerder al afgekondigde maatregelen zo goed mogelijk op te volgen. Hardlooptrainers Nederland steunt die oproep.

Deel dit artikel