Coachingsprincipe: Hoe is de stemming?

10 december 2021

Als trainer en coach heb je veel geleerd over wat training doet met het menselijk lichaam. Van duurloop tot circuittraining, alle onderdelen van de trainingen kennen geen geheimen meer voor je. Het rare is dat je niet werkt met trainingsonderdelen maar met hardlopers en dat zijn net gewone mensen. Daarom een kort artikel over wat je met een groep doet. Over wanneer je wŽl goed kennis overbrengt en wanneer je prachtige ontwikkelingen als trainer misloopt. Dat laatste wil je niet.

Het fijne van trainingen geven is dat je voor een groep staat en hen helpt. Je kunt ze niet redden, ze moeten alles zelf doen om die 10, 21 of 40,2 km later te voltooien. Voor hun ontwikkeling kun je heel veel oefeningen, trainingen en andere kansen aandragen. Tegelijkertijd kun je lachen met de groep en veel leren van elkaar. Geef maar toe, dat maakt het geven van trainingen zo leuk dat duizenden trainers vrijwillig voor hun club en clubgenoten bezig zijn. Dan gaan we toe naar een tip om nog beter voor een groep te staan.

Meteen aan de slag?

Of je nu een beginnend trainer bent of al jaren meeloopt, je wilt graag aan de slag met de doelen die je voor die training hebt gesteld. Kortom, je gaat voortvarend aan de slag. Je start met alles maar op een moment kom je er achter dat het niet lekker loopt. Dat is eigenlijk wat aan de late kant. Dus druk op rewind. Nog beter is, start met de onderstaande intro.

Je hebt je groep welkom geheten. Je laat zien dat jij er zin in hebt. Tenslotte heb je als trainer een voorbeeldrol, je zal gekopieerd worden. Maar dan? Stop even met alles en kijk eens goed naar je groep, hoe klein of groot die ook is. Vaak is bij een trainingsgroepen de omvang niet heel groot. Mensen kennen elkaar vaak al langer en bij de ingang hebben ze al een praatje gemaakt. Of ze hebben elkaar al eerder gesproken. Die gesprekken beïnvloeden de groep. Wat zie en hoor je als trainer? Denk voor deze oefening in scherpe tegenstellingen maar bedenk dat in real life het niet zo duidelijk ligt. Is een groep blij of bedrukt? Is er verdriet of is iedereen overmatig opgetogen?

  1. Vraag even wat er aan de hand is
  2. Denk je te weten wat? Stel open, “ik heb de indruk dat jullie …” en vraag dan om bevestiging en een antwoord: “Klopt dat?”
  3. Speel bij iedere training met de manier waarop je dit vraagt want het is geen truc maar een coachingsprincipe.

Trainer is een schakel in de ketting

Waar mik je op met de vragen? Antwoord: dat je verbinding maakt met je groep. Dan weet je of je zonder meer de draad van je trainingsdoelen moet oppakken of dat je eerst andere onderwerpen moet bespreken. Misschien moet je zelfs een stap terug zetten en willen de lopers meer weten over de vorige training. Bijvoorbeeld omdat er iets niet duidelijk was, of tegenviel. Of dat die training zó motiverend was dat je lopers er meer mee willen doen. Stel dat je niet de verbinding had gemaakt met je groep had je die prachtige ontwikkeling zomaar aan je voorbij zien gaan.

Als je verbinding met je groep maakt kun je optimaal je kennis, ervaringen en kunde overdragen. Verbinding maken is essentieel voor een trainer.

Deel dit artikel