Hardlopen boost voor de geest

Vertrouwen, positiviteit, kalmte en focus vergroten

05 januari 2022

Na het hardlopen voel je je meestal mentaal beter. Is dat te onderbouwen en kun je het sturen als trainer. Een tool van een bekend sportmerk laat zien dat het kan.

ASICS startte de Mind Uplifter™ tool. Wereldwijd streeft het merk ernaar om de komende maanden een miljoen mensen zich beter te laten voelen door beweging. Met behulp van een combinatie van gezichtsscan technologie en zelfrapportage kunnen mensen de impact van sport op tien emotionele en cognitieve parameters - waaronder vertrouwen, positiviteit, kalmte en focus - meten om te zien welke impact verschillende sporten hebben op hun denken en voelen.

Wetenschap als basis

De afgelopen zes maanden heeft ASICS samen met deskundigen wetenschappelijk onderzoek verricht naar de impact van sport op de geest bij een selecte groep atleten, in aanloop naar een bredere uitrol van de live studie. Het vooronderzoek werd ontwikkeld door EMOTIV, een toonaangevend bioinformatica-bedrijf met hoofdkantoor in San Francisco en met de steun van Dr. Brendon Stubbs, een bewegingswetenschapper aan King’s College London. In de studie werd gebruik gemaakt van een combinatie van EEG- en zelfrapportagegegevens om de positieve impact van hardlopen op de geest aan te tonen voor een aantal belangrijke cognitieve en emotionele parameters - waaronder een gevoel van tevredenheid (gemiddelde toename van 14,4% onmiddellijk na de training), energie (9,7%) en ontspanning (13,3%) * - bij een steekproef van 42 topatleten en sporters.

Dr. Stubbs: “Onze voorlopige onderzoeksresultaten laten zien dat zoiets simpels als 20 minuten hardlopen een diepgaande invloed kan hebben op onze geest. De unieke manier waarop we onze eerste bevindingen toepassen met behulp van robuuste EEG-metingen, waarbij we de Mind Uplifter™ bevestigen, zal de vertaling van dit onderzoek mogelijk maken voor mensen overal om de opbeurende kracht van sport te ervaren en betrouwbaar te meten als nooit tevoren. Onze ambitie is om zoveel mogelijk mensen te inspireren om hun geest te bewegen en zelf die zo belangrijke cognitieve en emotionele voordelen te plukken.”

ASICS organiseert het hele jaar door Uplifting Minds-evenementen om sporters te enthousiasmeren om te zien wat de kracht van alle sporten is op de geest. Om mee te doen en deel te nemen aan ‘s werelds eerste live onderzoek naar de impact van beweging op de geest, ga dan naar https://minduplifter.asics.com om je Mind Uplift vast te leggen en volg de stappen voor de gezichtsscan en de acties.

Deel dit artikel