Wat ben jij, een Ochtend- of Avondmens?

Column Peter van der Zon

17 december 2021

Er bestaan verschillende lopers, iedereen heeft een bepaald moment van de dag waar je traint. Maar de vraag is, ben jij een ochtend loper of een avond loper? Als je het niet weet, hoe kom je erachter?

Je biologische klok is een van de punten die van invloed is op je slaa ritme. Ochtendmensen die gaan zodra ze in hun diepe slaap komen hun slaapschuld aflossen. Bij avondmensen gebeurt dit later. Avondmensen zijn als zij door de weeks later naar bed gaan, hun slaapschuld pas later in hun diepe slaap aan het aflossen (mogelijk niet alles) en als ze voor werk (of voor het lopen) vroeg moeten opstaan, dus, niet helemaal uitgerust op staan.

Ochtendmensen zijn ook die mensen die van kinds af aan al vroeg opstaan. Die kinderen die om 06.00 aan je bed staan te springen. Dit wordt vaak veranderd in de puberteit of de studententijd, je wordt een avondmens. Iedereen weet wel waarom.

Maar dan blijft nog wel de vraag wat ben jij? Een ochtendloper of avondloper, of geen van beide? Die vraag kan van een paar factoren afhangen. Ritme is daarin nog zo’n belangrijke factor. Hoe ziet jou werk of thuisritme eruit. Wanneer heb jij tijd. Soms moet de biologische klok wat aangepast worden naar jouw ritme. Moet jij vroeg op maar heb je daar moeite mee? Gebruik een wake up light om je biologische klok te versnellen.Of moet jij langer door en ben je een ochtendmens probeer dan zo veel mogelijk licht tot je te nemen. Als jij je biologische klok wil sturen als avondmens en dan vroeger naar bed gaat, probeer dan smartphone en televisietijd 1,5 uur voor dat je gaat slapen te vermijden.

Na een intensieve activiteit heeft je lichaam tijd nodig om tot rust te komen. Avondmensen hebben er dan meer aan om ‘s ochtends te sporten dan ’s avonds meer actief te zijn. Ochtendmensen daarentegen het tegenovergestelde.

Wat misschien wel het meeste helpt is REGELMAAT, probeer op te staan en naar bed te gaan op dezelfde tijden. Dan heeft je lichaam ook de meeste energie. Wat belangrijk is, is om te kijken naar jouw doel. Heb jij een wedstrijd die ’s ochtends start, probeer je lichaam daar dan op in te stellen.

Je kan van je zelf een ochtendloper of avondloper “maken”. Het belangrijkste is dat je er achterkomt wanneer je het meeste energie hebt om de belangrijke training uit te voeren. Voor het beste trainingseffect, heeft het geen zin om ’s ochtends te trainen als je voor je gevoel betere waardes haalt in de middag of de avond.

Deel dit artikel