Trainers kunnen weer doelen stellen, maar let op de belasting

26 januari 2022
Begeleiding geven na lockdown over de trainingsbelasting.

De sportsector keek met een steeds groter wordende glimlach gisteravond naar de persbijeenkomst over de versoepelingen van de coronamaatregelen. Terecht want als trainer moet je onder meer letten op de anderhalvemetermaatregel maar je kunt weer heel veel. Je hardlopers willen vast stevige doelen zetten. Dit vraagt om gedegen begeleiding.

Doelen stellen, dat is een ongelooflijk grote bron van inspiratie en motivatie voor lopers. Nu het weer mag, zal de één kiezen voor een trailevenement, de ander voor een 10 kilometer wedstrijd. Je kunt weer dromen over wedstrijden en competitie. Bij Hardlooptrainers Nederland merkten we weer in de afgelopen lockdown dat sporters zich graag willen committeren aan een goed geformuleerd doel. Dat is nog steeds vaak in de vorm van een wedstrijd maar er is ook een verschuiving te zien naar een hardloopervaring.

Kun je in een cijfer vatten waarom het stellen van doelen zoveel invloed heeft? Ja, dat kan. Dat komt weliswaar uit de managementhoek maar het is zeker van waarde voor de sportsector.

90%

In de afgelopen lockdowns, of de zeer beperkende maatregelen voor trainers en trainingen, werd vooral gecoacht op blijven hardlopen omdat het goed en gezond is. Dat is op zichzelf een doel maar je zal bij veel hardlopers gezien hebben dat er meer uitdaging nodig is. Wetenschapper Locke deed onderzoek naar het stellen van doelen. Hij keek daarbij ook naar doelen stellen en hoe mensen daarop presteren. Hij stelde vast dat in 90% een specifiek en uitdagend doel leidde tot een hogere prestatie dan een makkelijk doel of een vrijblijvend doel zoals ‘blijf trainen en doe je best’.

Nu zal je als trainer heel veel nieuwe doelstellingen horen van je lopers. Dat is op zich een heel goed teken. Dat laat die motivatie zien, de wil om er weer echt voor te gaan. Blijf als trainer de komende weken alert op feedback geven en ontvangen over de trainingsbelasting.

“Hooi op de vork”

Theo van Maanen, voorzitter van Hardlooptrainers Nederland: “Prachtig dat we weer echt trainingen kunnen geven. Let er de komende maand op dat door het hernieuwde enthousiasme lopers niet teveel hooi op de vork nemen. Je ziet dat er meer individuele lopers zijn bij gekomen maar bij leden van clubs zie ik dat er ook minder is getraind. Laat de belasting rustig toenemen.”

Marc van den Tweel (directeur NOC*NSF) ziet ook het lichtpunt van de opening van competities in de sport. Maar hij wijst op iets dat voor veel lopers ook warm zal worden onthaald, weer echt verenigingsleven.

"Dit is een mooie volgende stap voor de sport", vindt algemeen directeur Marc van den Tweel van NOC*NSF. "Uit onderzoek weten we dat bij 62% van de leden van sportclubs de motivatie afneemt als er geen competitie wordt gespeeld. Nu dat weer mogelijk is kunnen we de door de coronacrisis verontrustend lage sportdeelnamecijfers een boost geven, dat is van groot belang voor een gezonde samenleving."

Niet alleen voor het sporten zelf komt meer ruimte, ook het verenigingsleven kan met de heropening van de sportkantines en het toelaten van publiek worden opgepakt. Marc van den Tweel: "Prachtig dat we elkaar weer op de sportvereniging kunnen ontmoeten. En er van sport mogen genieten. We hebben als sport met elkaar wel een grote verantwoordelijkheid om dit veilig en verantwoord in goede banen te leiden, daar spannen we ons met alle vrijwilligers keihard voor in.

Link naar Goal setting and task performance: 1969 – 1980

Link naar Landelijke Sportdeelname Index

Deel dit artikel