Hardlopen in de natuur? Geef dieren rust

09 maart 2022

In het voorjaar gaan meer hardlopers de natuur in. Even een rondje door het bos of lekker lang trailen door de natuur. Het wordt tŽ druk in de natuur en dat zit de nieuwe generatie dieren en hun ouders in de weg. Door de drukte van recreanten kunnen broedende vogels en jonge dieren geen rust vinden, melden vier natuurorganisaties.

Met een gezamenlijke actie vragen het Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en provincie Utrecht aan bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden.

De regels voor recreanten zijn:

  1. Blijf op de paden
  2. Honden aan de lijn
  3. Laat geen afval achter
  4. Gedraag je respectvol naar de natuur
  5. Het broedseizoen duurt (formeel maar er zijn uitzonderingen) van 15 maart tot en met 15 juli

Veel mensen zoeken de natuurgebieden op, voor ontspanning en rust. Hoewel deze groeiende waardering voor de Nederlandse natuur heel positief is, brengt het ook uitdagingen met zich mee. Bezoekers zijn immers te gast in de natuurgebieden. Het is ‘het thuis’ van de planten en dieren en vooral in het voorjaar is de kraamkamer van Moeder Natuur kwetsbaar, melden de natuurorganisaties.

Op kraamvisite

In meerdere recreatiegebieden hangen borden met ‘welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’. De terreinbeheerders vragen bezoekers dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan. Dit geldt natuurlijk voor alle recreatie- en natuurgebieden in Nederland. In de provincie Utrecht is een breder samenwerkingsverband aan de slag gegaan om de prille natuur te beschermen.

Het Utrechts Samenwerkingsmodel Natuurtoezicht (USN) deelt deze zorg voor onze kraamkamers. Naast Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten zijn het Utrechts Landschap, Utrecht Particulier Grondbezit (UPG), de Unie van Bosgroepen, Natuurcollectief Utrecht, Landgoed den Treek, RUD Utrecht en Provincie Utrecht onderdeel van het USN. De gemeenten Baarn, Rhenen en Soest zijn inmiddels ook aangesloten. In het USN zijn afspraken gemaakt om handhavers en toezichthouders beter te laten samenwerken in Utrechtse natuurgebieden.

Hardlopers: check het terrein

Wil je gaan hardlopen of wandelen in de natuur? Check dan voor vertrek de websites van de terreineigenaren, hier staat per gebied aangegeven of er afsluitingen zijn vanwege het broedseizoen. De provincie vraagt aan recreanten ook, check de Druktemonitor Utrecht: de online kaart waarop je in één oogopslag een indruk kunt krijgen waar het druk of rustig is in de provincie Utrecht. Deze monitor was opgezet tijdens de Covidcrisis en wordt nu ingezet voor de natuur. De natuurgebieden zijn ook opgenomen in de Utrechtse druktemonitor.

Recreatiedruk blijft hoog

Natuurmonumenten laat weten over de bezorgdheid voor de kwetsbare jonge natuur in het voorjaar: "Tijdens de pandemie zagen boswachters dat de interesse in recreëren in de natuur flink toenam. Ook nu er bijna geen coronamaatregelen meer zijn, zien ze dat het druk blijft in de natuur. De toegenomen drukte kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen."

Deel dit artikel