Fartlek voor trailrunning maar zonder het energielek

08 april 2022
In de natuur vind je zo veel mogelijkheden voor fartlek, het is eindeloos.Brian Erickson via Unsplash

Fartlek is een geliefde manier van trainen. Dit type training past bij de absolute toplopers maar ook bij de duizenden lopers die zich gewoon net wat beter willen voorbereiden. Los het energielek op als trainer en de mogelijkheden zijn eindeloos.

In het komende nummer van ProLoop magazine (het magazine van Hardlooptrainers Nederland) staat een uitgebreid artikel over creatief omgaan met de fartlektrainingen. Nu kijken we even kort naar fartlek en trailrunning.

Fartlek is een afwisselende training van hard en zacht. Hierbij daag je in de intensieve stukken je VO2-max uit. Daarom past het ook zo goed bij de toplopers. Je kunt die maximum capaciteit even kort meerdere keren aanstippen en dat combineren met secties met een rustiger tempo. Veel lopers vinden de ongestructureerde variant erg leuk.

Lekker over de trails gaan en af en toe even die maximum aerobe capaciteit testen, dat blijft een interessant spel. Zeker in de natuur. Idealiter heb je een trail waarbij je ook technisch goed kan blijven draaien. Je wilt tenslotte ook sneller leren hardlopen. Als je de intensieve secties tegen de heuvel, of heuvels op traint, is je doel tot het ontwikkelen van je kracht.

Als je intensieve secties uitvoert op meer vlakke delen, kun je voelen hoe je een hoger ritme moet draaien om je snelheid te ontwikkelen. Het mooie van een fartlek op een trail is dat je ook balans en coördinatie op orde moet hebben.

Energielek

Voor het plezier in de groep is het leuk om een intensief stuk te combineren met een heuvel. Pas dan op voor het ‘energielek’. Je aansporingen als trainer zijn nooit zonder resultaat en vol motivatie wordt de heuvel bedwongen. Stuur je je lopers te vaak omhoog dan zie je het 'energielek'. Na een paar keer zijn je lopers leeg en loopt mogelijk ook die leuke training leeg. Dat is meestal niet het doel van een training.

Kortom, fartlek op de trail is leuk, spannend en een uitstekend instrument om je vermogen te trainen maar bekijk als trainer van tevoren goed wat je doelen voor die ene training of voor je trainingscyclus zijn.

Krijg je er nu al zin in? Combineer de trails en de afwisseling van rustige en snelle secties bijvoorbeeld bij bomen, toppen of juist de dalen van heuvels, overgangen van zanderige ondergrond naar steviger bodem. In de natuur vind je zo veel mogelijkheden voor fartlek, het is eindeloos.

Volg de opleiding

Wil je als trainer alles weten over trailrunning en hoe je dat kwalitatief stevig overbrengt aan hardlopers? Volg de Opleiding TrailRunningTrainer - basis en die start op 15 mei 2022. (Leden van Hardlooptrainers Nederland krijgen een vorstelijke korting. Je hebt in één keer je lidmaatschap eruit!).

Deel dit artikel