EK Indoor Atletiek 2025 naar Omnisport Apeldoorn

06 mei 2022

De Europese Kampioenschappen Indoor Atletiek komen in 2025 naar Apeldoorn. Dit nieuws werd vanmiddag bekend gemaakt op de councilmeeting van European Athletics in MŸnchen. Het lijkt erop dat de enorme boost van atletiek in Nederland ertoe leidt dat het prestigieuze toernooi in Omnisport wordt gehouden.

Deze EK Indoor Atletiek bieden een springplank voor Nederlands atletiektalent en bovendien een podium voor topatleten, meldt de Atletiekunie. "We zijn enorm verheugd en trots dat we de EK Indoor Atletiek in 2025 (EICH2025) mogen verwelkomen! Hoe gaaf is het om in eigen land, met en voor TeamNL atleten, zo’n toernooi te organiseren. Het wordt zonder twijfel een stevige klus maar we hebben absoluut de ambitie om een voor atleten, toeschouwers en media verrassend en spectaculair evenement te realiseren waarmee we echt het verschil maken in de sport”, aldus Pieke de Zwart, algemeen directeur Atletiekunie.

European Athletics President Dobromir Karamarinov: “European Athletics kent een lange en zeer succesvolle relatie met de Nederlandse Atletiek Federatie. Onze allereerste president, Adriaan Paulen, was tenslotte een Nederlander. Ik ben dan ook zeer verheugd dat we deze samenwerking kunnen voortzetten naar de EICH2025."

Organisatorische stappen

Samen met TIG Sports zijn het afgelopen jaar grote stappen gezet in het proces in aanloop naar de EICH2025. De toewijzing van dit toernooi is een mooie stempel op deze samenwerking en biedt vertrouwen voor de toekomst.

De Atletiekunie grijpt de kans aan om de boodschap achter atletiek te verbreden. Met de EICH2025 streven we niet alleen in kwaliteit en beleving een nieuwe standaard na, maar willen we vooral ook jong en oud inspireren, meldt de sportorganisatie. Nederland organiseert in 2025 een vierdaags topsportfeest (13 tot en met 16 maart 2025) in een vol Omnisport, inclusief diverse side events waarmee heel Nederland het evenement meebeleeft. "Moving People is onze missie en ons motto." De lokale atletiekverenigingen, de gemeente Apeldoorn, Provincie Gelderland, TIG Sports en de Atletiekunie geloven in de maatschappelijke kracht van sport en werken in deze visie nauw samen.

Het toernooi - en de weg ernaartoe - biedt de mogelijkheid om de atletieksport dichtbij de mensen te brengen, innovatieve ideeën in de sport werkelijkheid te laten worden en impact te realiseren in de maatschappij door mensen verantwoord in beweging te krijgen en te houden. Dankzij een breed activeringsplan waarmee we diverse geledingen van de maatschappij raken, ontplooien we initiatieven die ook na de kampioenschappen nog lang hun waarde behouden.

“lk ben bijzonder trots dat de EK indoor atletiek in 2025 naar Gelderland komen en we weer een groot topsportevenement in onze provincie mogen verwelkomen. Sport brengt mensen samen en zorgt voor plezier”, aldus gedeputeerde Sport in Gelderland, Jan Markink. “Met het Omnisport in Apeldoorn hebben we natuurlijk ook een prachtige locatie om zo’n evenement te hosten. We gaan ervoor zorgen dat met de EICH2025 niet alleen de internationale topsport maar ook breedtesport een mooi podium krijgt. Zo maken we er met elkaar een Gelders feestje van.”

Apeldoorn heeft opnieuw een topevenement

Apeldoorn wordt opnieuw gast locatie van een topsportevenement. Het past binnen de doelstelling om meer mensen in beweging te krijgen. Immers: sport zien, doet sporten. Na de succesvolle organisatie van de start van de Giro d’Italia, het WK baanwielrennen, de Davis Cup, WK Beachvolleybal en de BMX World Cup, kijkt de stad uit naar de EICH2025.

Wethouder Peter Messerschmidt (aanwezig bij de bidpresentatie): “Atletiek is een van de kernsporten van onze gemeente. Met de uitgestrekte bossen, een outdoor atletiekbaan en Omnisport is Apeldoorn een thuishaven voor atleten op elk niveau. Met de EICH2025 kunnen nieuwe doelen worden gehaald, op sportief vlak en ook maatschappelijk. De mogelijkheid voor Nederland, Gelderland en Apeldoorn om een fantastisch sportevenement in huis te halen, grijpen we graag met beide handen aan. Met de EICH2025 kleuren we onze stad en geven we maatschappelijk aandacht aan thema’s als gezonde voeding en beweging. Apeldoorn maakt zich klaar voor de komst van Europese atletiekhelden!”

Deel dit artikel