Laat je hardlopers het gevoel delen

16 mei 2022

Laten we er even vanuit gaan dat je de hardlopers uit je groep(en) goed kent. De schema's zijn op orde en iedereen draaft zijn trainingsrondes. Veel hardlopers doen mee omdat hardlopen zo gezond is. Veel trainers weten eigenlijk niet wat een hardloper daarbij ervaart.

Je ziet meestal na afloop van de trainingen blije gezichten. Het contact met anderen en de endorfinen opgewekt door het hardlopen doen hun werk. Maar er zit per hardloper nog een heel andere wereld achter dat beeld. Hoe voelen zij zich in de groep? Wat betekent de sport voor hen? Welke emoties roept het op? Als je daar als trainer achter komt weet je ook wat hen drijft en bindt aan jouw trainingsgroep. Het is daarmee van waarde voor de ontwikkeling van de hardloper maar ook van waarde voor de ontwikkeling van de groep. Een training staat voor de hardloper die jouw training bijwoont niet op zichzelf. Laat we daar dieper op ingaan.

Splitsen van de groep?

Wat weet je van de aanloop naar de trainingen toe? Sommige hardlopers komen heel relaxed aanwandelen maar anderen komen vol stress direct vanaf kantoor of een andere werkplek. Als je weet in welke emotie en niveau van stress je lopers bij je aankomen kun je een splitsing maken in de start van je training. Vrijwel alle trainingen zijn een one size fits all aanpak van warming-up tot uitlopen maar die traditie hoef je niet te blijven volgen.

Delen lastig? Geef het voorbeeld

Krijg je het gevoel dat je lopers niet zo snel hun gevoelens willen delen? Dat gebeurt vaak want er wordt toch wat opgekeken tegen bijvoorbeeld de ervaren hardlopers. Of de groep is nog niet zo lang bij elkaar in de ogen van de loper, dat zomaar alles gedeeld wordt. Je kunt dat oplossen door zelf het gevoel naar voren te brengen. "Vandaag kwam ik hier met het gevoel dat er een positieve stemming is want het verkeer zat zomaar helemaal mee." En kaats de vraag over het gevoel terug: "Hoe is dat bij jullie?" Dit is maar heel kort geformuleerd, in het echt stel je deze vragen en het vraag-antwoord spel breder.

De clan hardlopers

Onthoud bij dit onderwerp, niemand is een eiland. Hardlopers zijn ook bij jou omdat ze graag bij een groep willen zijn. Zij willen onderdeel vormen van deze bijzondere clan. Zonder delen krijg je geen groepsgevoel. Stimuleer het delen, geef de voorzet en je versterkt de groep. Dat vraagt om werk van de trainer en het is een onderdeel waar je regelmatig aan moet werken. Het blijft niet bij een paar keer in het jaar daar bewust aandacht aan besteden. Gelukkig hebben veel trainer hier gevoel voor en aanleg om het groepsgevoel te ontwikkelen.

Mentaal gaat boven gezondheidsvoordeel

Gezondheid klinkt klinisch, al snel wordt bij hardlopen gesproken over de fysieke gezondheidsvoordelen. In de achtergrond speelt de mentale gezondheid en die geldt veel harder voor de hardlopers in jouw groep dan die kale voordelen. Coach en train op het groepsgevoel en -ervaring. Je houdt er een gezondere groep aan over en vaak is het ook leuker om je trainingen te verzorgen voor deze positieve groep.

De extra winst

De extra winst, een groep die gemotiveerd is, lol heeft in het hardlopen met deze mensen, zal ook makkelijker jouw trainingsopdrachten en de schema's volgen. Dat kan ook tot betere prestaties leiden en daar zijn trainers vaak weer verzot op. Als we dat verband nog eens aan kunnen tonen, wordt het leiden naar groepsgevoel nog een grotere kracht voor een trainer dan het nu al is.

Deel dit artikel