Global Running Day motivatie in 5 tips

01 juni 2022
Varieer veel in je trainingen dat verhoogt de motivatie.Gabin Vallet via Unsplash

Het is weer zover, vandaag 1 juni 2022 is Global Running Day. De dag om iedereen aan het hardlopen te krijgen en om van de hardloopsport te genieten. Wat moet je dan als coach en trainer vooral goed doen? Motivatie overbrengen.

1. Weer ontmoeten

Een jaar geleden mochten we als trainers niet veel door de coronamaatregelen. Nu mag je weer je groepen trainen. Voor sporters is het belangrijk dat zij gelijkgezinden weer kunnen zien en spreken. Leg de nadruk op de rijkdom van het elkaar ontmoeten.

2. Van dwingen naar plezier

Bij veel sporters geldt dat zij zich moeten 'dwingen' om naar de sporttraining te gaan. Veel sporters zien sport als noodzaak om gezond te blijven. Keer het om. Maak als trainer de sport leuk. Bij ‘dwingen’ zit er een negatieve associatie bij, bij plezier tijdens het sporten een positieve. Hardlooptrainingen zijn fun.

3. Variatie

Teveel met duurkilometers bezig? Breng veel variatie in de trainingen met oefeningen, mini workshop over bepaalde spiergroepen, sta stil bij markante plekken op de route of die ene loopster of loper die zo een prachtige techniek heeft een voorbeeldrol geven. Varieer en daarmee groeit de motivatie om te blijven trainen.

4. Proces wint

Blijf weg bij onderdeel winnen in het hardlopen. Slechts een klein percentage van alle hardlopers is in staat om wedstrijden te winnen. Je wint motivatie door te laten zien wat er aan kleine verbeteringen plaatsvindt door de trainingen. Bijvoorbeeld, je lopers hebben een betere arminzet dan een maand geleden. Of de groep die regelmatig dat klimmetje loopt, doet dat na een maand makkelijker. Je bereikt als trainer meer als je je richt op het proces van het trainen.

5. Binding

Laat je zien dat je oprechte interesse hebt in je lopers? Oftewel, “Hoi, hoe gaat het met je? Oh echt waar en wat gebeurde er toen?” Luister naar wat je hardlopers bezighoudt. Dan voelen zij zich gewaardeerd en staan zij open voor alle tips en tricks die je hen als trainer geeft. Waardering van de mensen leidt tot meer binding. Daarmee groeit de motivatie om als waardevol lid van de groep te blijven trainen. Wie weet worden die leden wel de beste vrijwilligers die je je kunt wensen voor de club.

We wensen je een fijne Global Running Day 2022 toe.

Hardlooptrainers Nederland

Deel dit artikel