Niet genoeg getraind voor die wedstrijd? Hoe pak je dat aan als trainer

20 juni 2022
Nog niet klaar voor de marathon?

Als trainer zal je het vaak horen. Een loper traint voor een wedstrijddoel maar drie tot vier weken van tevoren komt hij of zij erachter dat het niveau niet op orde is. Wat doe je als trainer? Want nu liggen de trainingsfouten om de hoek.

Wat doen de meeste lopers die het gevoel hebben dat zij niet klaar zijn voor de wedstrijd? Hup, doorlopen en gauw meer kilometers maken in die relatief korte tijd. “Nog effe knallen.”

Hardlopers denken aan meer en sneller trainen. Die combinatie is gevaarlijk omdat het meestal overbelasting oplevert in het lichaam. Ook als er geen overbelasting is, is er zeker sprake van extra vermoeidheid en dat betaalt zich op een negatieve manier uit in de wedstrijd. Vooral als het lange afstanden zijn zoals een halve hele marathon of een lange trail.

Rust in het gesprek

Als je hardlopers overleggen met jou en spreken over meer km's maken en sneller trainen, doe een stap terug en bewaar eerst de rust in het gesprek en maak de analyse met elkaar of die wedstrijd te doen is. Kijk naar de doelen (snelheid/uitlopen/ontwikkeling/test voor andere doelen) en bekijk dan hoe slim het is om die wedstrijd echt te lopen.

Is er echt een grote achterstand?

Wat dan vaak opvalt, de lopers hebben wel een achterstand maar het is meestal niet zo groot dat de wedstrijd onmogelijk is. Als trainer is het nu wel tijd om leiderschap te tonen en een slim trainingsschema te maken. Belangrijk doel daarin, voorkomen dat je hardloper met pap in de benen en een vermoeid hoofd aan de start staat.

Bewaak herstel

Bewaak het herstel en laat niet opeens lopers toegeven aan hun zenuwen zodat ze de sprong maken van 2 tot 3 keer in de week trainen naar 4 tot 6 keer.

Leg vaker de nadruk in de contacten op slaap, genoeg drinken en goede voeding voor en na de trainingen.

Tapering niet wegsnoepen

Voorkom dat de periode voor tapering wordt weggesnoept om extra te trainen. Hooguit kun je in deze periode nog een kwalitatief en lichte training toevoegen maar kijk goed hoe makkelijk de loper herstelt in de taperperiode.

Lichte interval toevoegen

Vooraf aan de taperperiode kun je nog iets doen met de uitbreiding van het volume maar maak het niet te gek. Meestal helpt het om meer te variëren en vormen van interval toe te voegen.

Consequent trainen belonen

Een hardloper die nu trainingstijd tekort komt, heeft waarschijnlijk eerder in de opbouwfase trainingen overgeslagen. Zorg als trainer ervoor dat in die laatste weken alles uit het herziene schema wordt getraind. Je kunt zeggen "je moet het doen, punt uit" maar je kunt dat beter positief oppakken door dat consequente trainen te belonen.

Schakel hulptroepen in

Tot slot. Een hardloper die onzeker die laatste weken ingaat kan wat extra steun verdienen. Dit kan onderdeel zijn van de beloning. Schakel hulptroepen in en geef als beloning dat een aantal keren, of iedere keer een clubgenoot meetraint. Meestal gaat die hardloper met veel plezier naar de wedstrijd door de hulp, het vertrouwen en de aandacht voor de opbouw. Veel plezier. Want het lijkt een lastige situatie maar het is er ook een waarvan trainer en hardloper veel van kunnen leren.

Deel dit artikel