Rust in de training betekent regie pakken

25 juli 2022
Pak de regie in je trainingen.

Alle sporters komen elkaar bij de training tegen en de kletspraat gaat weer los. Verkeer komt langs. De verenigingsbestuurder wil ook wat vragen en ondertussen ben jij de spil die de training moet aanzwengelen. Hoe pak je de regie? Toon je leiderschap.

Allemaal drukte om je heen maar dat is niet altijd fijn want je wilt als enthousiaste trainer met de sporters aan de gang. Zeker niet met die ruis. Jij bent de regisseur van deze film. Ja, je training is als een film, compleet met script maar dat zit verpakt in je grotere halfjaar- of jaarplan. Wat jij doet voor een groep wordt sterk weerspiegeld in je groep want je bent leider én rolmodel. Laat je de onrust voortduren, door de spiegel die je bent blijft het ook langer onrustig in de groep. Pak je regie in deze film en laat het eerst rustig worden.

Terug naar de rust

Soms helpt het daarbij om een rustiger plek op de baan, in het park of in de straat op te zoeken.

Kan iedereen je zien? Ben je verstaanbaar? Als iedereen je kent, kun je van wal steken en anders moet er natuurlijk een korte introductie volgen wie je bent. Het liefst met het vervolg wie dan de nieuwe groepsleden zijn zodat iedereen even kennismaakt, al is het niet meteen direct maar via de trainer.

Wat gaan we doen en hoe?

Dan komt er een centraal punt in deze training. Spreek met je groep af wat je in grote lijnen gaat doen. Denk aan wat voor soort warming-up en welke tijd je daarvoor pakt. En wellicht nog één of twee gloednieuwe oefeningen die over tien minuten even wat extra uitleg vragen. Schakel door naar de kern van de training en vervolgens naar de cooling down.

De training nog beter op de rit

Zo, dat heb je besproken. In onze poldermaatschappij komen er vast wel een aantal vragen na je afspraken over deze training. Prima want door de helderheid en de rust is er nu ook tijd voor vragen, suggesties en wellicht was het voor jou als trainer wel allemaal duidelijk maar ging het voor de groep iets te snel. Daarom is de tijd voor vragen en reflectie zo belangrijk, want daarmee zet je de trainingen nog beter op de rit.

Let in dit stadium ook op veiligheid. Waar ga je lopen met de groep? Zijn er bijvoorbeeld gevaarlijke kruisingen en hoe ga je daarmee om als groep? Leg ook de verantwoordelijkheid bij de groep én ook bij de individuen. Hopelijk is door jouw regie- en leiderschapsrol iedereen betrokken bij veiligheid en loods je elkaar goed over de routes en locaties en dat betekent meer aandacht voor sportplezier.

Afspraken gemaakt dan ook aanspreken

Een klein voorbeeld over het aanspreken van de sporters op de gemaakte afspraken voor deze training. Volgen enkele groepsleden toch niet de veiligheidsafspraken, spreek hen daar wel op aan. Laat het niet door de vingers glippen en dat is lang niet altijd makkelijk. Door het trainen vergeten mensen makkelijk waar ze op moeten letten op de route. Duik er niet meteen streng op. Positief coachen levert het meeste op. Je zal de herkenning in de ogen zien als je hen aanspreekt op kleine en grote fouten, zoals ‘oh ja, zelf kijken bij het oversteken van de kruising’. Maar dat geldt ook voor afspraken bij de warming-up. Doen een aantal leden hun eigen ding, betrek hen weer bij de warming-up. Soms moet je even de motivatie geven ‘waarom’ je een bepaalde oefening doet maar al snel heb je weer de groep als geheel aan het werk. En dat is goed voor het groepsgevoel en voor de ontwikkeling van de individuele sporters. Zij kijken en vergelijken onderling hardlopers onder elkaar, net als jij. Je aandacht voor de training wordt weerspiegeld in de groep. Blijf met je aandacht erbij en daarom blijft je telefoon in je zak en moet de bestuurder die een praatje wil maken maar wachten tot na de training.

Niet aantrekkelijk? Wel meer tijd voor grappen en grollen

Regie pakken, afspraken maken over de training, het klinkt niet aantrekkelijk. Bekijk het van de andere kant. Met die afspraken heb je meer tijd voor sportplezier, voor aandacht bij oefeningen en de kern van de training. Je hebt zeker meer tijd en energie voor grappen en grollen. Als je dat als trainer laat zien, werkt weer die spiegel in de groep. Ook zij blijven scherp op de afspraken maar ook daar komen de grappen los. Ze helpen collega-hardlopers met lastige oefeningen en ze steunen elkaar door dik en dun bij lichte of zware trainingen. Dat deel met de afspraken is niet altijd een fijn onderdeel maar het levert daarna bijna altijd een leuke tijd op.

Deel dit artikel