Train de trails met uitstel van wandelen

18 juli 2022
Een van de startgolven tijdens de N70 Trail van 2021. Foto met dank aan organisatie N70 Trail.

De Opleiding TrailRunningTrainer-basis is sinds een aantal jaren een vast onderdeel bij Hardlooptrainers Nederland. De opleiding vindt meestal plaats in voor- en najaar. Tussendoor geven we je ook graag trailinspiratie. Zoals vandaag met 2 tips voor trainers en individuele lopers.

Uit eigen ervaringen met de N70 Trail kunnen we een belangrijke les pakken. Het is een trail met waarschijnlijk de meeste hoogtekilometers in Nederland. Dat betekent ook dat er vaak secties in zitten die echt heel steil zijn. De meeste traillopers zijn in Nederland gewend dat een heuvel toch altijd wel hardlopend is te overwinnen. Dat voelt fijn, gewoon op je eigen tempo die kleine persoonlijke overwinning op die heuvel boeken. Op de N70 zie je zelfs de sterksten terugschakelen naar een tempo dat op wandelen lijkt. 'Lijkt' staat er expres, op dat parcours is dat nog vaak een echte inspanning. Natuurlijk zijn er nog meer wedstrijden die dergelijke stevige hellingen bieden. Het is maar om de volgende trainingspunten duidelijk te maken.

Ben je in voorbereiding op een trail, verpak dan 2 lessen in je trainingen. Dat kun je als individueel loper oppakken, of je vertaalt het als hardlooptrainer naar je groep.

Leer schakelen in meer dan alleen tempo

De eerste les is dat je bij een trail goed moet kunnen schakelen tussen verschillende hardlooptempo's en wandelen. De schoonheid van een trail is het spelen met je snelheid in de natuur. Pak daarom in trainingen hoogteverschillen mee en ook de zacht- en hardheid van de ondergrond.

Iedereen kent het verschil tussen heuvelop hardlopen of op een droge dag heuvelop hardlopen met los zand onder je voeten. Zelfs al heb je geen heuvels in de buurt dan helpt het zeker als je traint op zachte en harde ondergrond. Bij trainingen op het vlakke asfalt gaat het vaak alleen of verschil in tempo maar bij de trails speelt een compleet spectrum aan invloeden mee. Blijf schakelen in tempo en wat je daarmee doet op de ondergrond. Het kan extra zinvol zijn om de intensiteit te verhogen op een zacht stuk qua ondergrond. Sommige lopers doen dat niet graag, het voelt aan als geploeter. Het is wél een perfecte training om je voor te bereiden op het eeuwige schakelen tussen ondergrond en intensiteit voor een Hollands trailevenement.

Kracht maar stabiliteit minstens zo belangrijk

De tweede les is meerr gericht op het ontwikkelen van kracht maar tegelijkertijd om je coördinatie en stabiliteit te verbeteren. Veel lopers hebben geen zin in dat geploeter en stappen snel over naar wandelen. Het is voor veel lopers fijner om een hardlooptempo aan te houden, hoe langzaam dat ook aanvoelt. Je kunt dan weer makkelijk schakelen naar een hoger tempo als het parcours dat toelaat. Probeer in je training heuvelop net wat later over te gaan tot wandeltempo dan je normaliter doet. Telkens later overgaan tot wandelen levert een prikkel om sterker te worden. Het voordeel van deze training op een heuvel is dat je een denkbeeldige of een echte streep zet. Iedere week ga je hardlopend net voorbij die streep.

Zet je tanden erin: Grrr

Je snapt dat heeft natuurlijk invloed op de spierkracht en stabiliteit maar het zit 'em natuurlijk ook in de mentaliteit. Zet je tanden erin! De ontwikkeling van je eigen geesteskracht om dat terrein te veroveren. Ook dat kun je trainen en leren. Willpower zoals dat zo mooi in de VS wordt genoemd. Dat maakt het spel van de trail extra interessant.

N70 Trail

Deel dit artikel