Vincent Kortbeek wordt technisch directeur Atletiekunie

07 september 2022
Vincent Kortbeek

Per 1 november 2022 treedt Vincent Kortbeek (1982) in dienst als Technisch Directeur van de Atletiekunie en wordt hiermee de opvolger van Ad Roskam.

Vincent Kortbeek is nu nog werkzaam als operationeel directeur bij de Talent Academy Group, waar hij verantwoordelijk is voor het creëren van een optimaal prestatieklimaat binnen organisaties, zowel in de topsport als in het bedrijfsleven. Ook was hij Technisch Directeur bij de Bob en Slee Bond Nederland, waar hij in 2014 startte als Bestuurslid Sport.

"Sterk collectief bouwen"

Pieke de Zwart, algemeen directeur bij de Atletiekunie over de aanstelling van Vincent Kortbeek. “Met de komst van Vincent willen we opvolging geven aan het succesniveau van topatletiek. Vincent is een scherpe analyticus en heeft sterke managementkwaliteiten. Met zijn enthousiasme en achtergrond in de atletiek, alsmede ervaring in topsport én expertise in coaching en persoonlijke ontwikkeling is hij in staat een sterk collectief te bouwen.”

"Bekend met de wetten van topsport"

“Ik kijk ernaar uit om te beginnen als technisch directeur bij de Atletiekunie. Als voormalig Olympisch bobsleeër en oud-atleet ben ik goed bekend met de wetten van topsport. Die topsportmentaliteit, samen met mijn ervaring in management en coaching in sport, zorgen ervoor dat ik een belangrijke bijdrage kan leveren aan de verdere invulling van de sterke basis die de Nederlandse atletiek nu heeft. Samen met de coaches, atleten, clubs en medewerkers wil ik deze lijnen graag verder vormgeven”, aldus Vincent Kortbeek.

Kortbeek is bij het publiek vooral bekend als deelnemer aan de Winterspelen van Turijn (2006). Hij begon zijn sportloopbaan in de atletiek met hink-stap-springen en verspringen. In 2003 maakte hij de overstap naar de bob.

Duo Roskam en Van Commenée vertrekken

Begin 2014 stapte Ad Roskam over van NOC*NSF naar de Atletiekunie en introduceerde een nieuwe benadering van het coachen in de topatletiek. Met het oog op de gestage groei in de diverse programma’s en de focus op de ontwikkeling van het coachniveau in de topatletiek, werd in 2018 de Technische Staf versterkt met hoofdcoach Charles van Commenée. Onder hun leiding werden de laatste jaren grote successen geboekt. Beide heren kondigden afgelopen zomer hun vertrek bij de Atletiekunie aan. Ad Roskam legt per 1 januari 2023 zijn functie officieel neer, zodat er in relatieve rust een goede overdracht kan plaatsvinden.

Bij de aankondiging van hun vertrek afgelopen juni lieten van Commenée en Roskam nog een 'winstwaarschuwing' horen via een interview in de Volkskrant. Nooit eerder ging het zo goed met de Nederlandse atletiek maar de financiering van topsport is niet ruim. Dat zal voor Vincent Kortbeek een uitdaging worden.

Deel dit artikel