Trailrunning in drie makkelijke trainer tips

12 september 2022
TRT1 najaar 2022 op 29 oktober, 12 november en examen op 19 november. Nathalie Desiree Mottet via Unsplash.

In dit najaar vindt weer de Opleiding TrailRunningTrainer-basis plaats (TRT1). Jouw opleiding als je hardlooptrainer bent en je zoekt goed onderbouwde verdieping om trainingen te geven voor trailrunners.

We geven je 3 makkelijk te onthouden tips. Als trainer is het fijn als je direct toepasbare kennis klaar hebt staan voor je hardlopers. Dit zijn 'lichte tips'. Voor de echte verdieping schrijf je je natuurlijk in voor deze bewezen opleiding.

1) Blijf positief in de laatste 20%

Trailafstanden zijn meestal een stuk langer dan wedstrijden op de weg. Dan zijn er ook allemaal prachtige obstakels, zoals modder, zand, heuvels, bergen, bomen op je pad. Het beste is er dan ook wel vanaf als je hardlopers 80% van een trail hebben gelopen. Dan wordt het doorbijten (ook een deel van je aandacht in je trainingen). In die laatste 20% heeft een loper er niet veel aan als je meldt hoe zwaar het nog is. Pak het positief op, geef aan dat je loper goed beweegt. Coach op goed de ideale lijn in het parcours opzoeken. Ontspan en soepel blijven rennen. Frame het positief zodat ook die laatste 20% ondanks het zware gevoel een mooie ervaring wordt in uithoudingsvermogen en techniek. Dat geldt natuurlijk ook voor de laatste 20% van een intensieve training.

2) Focus aan voor duurzaam resultaat

Longinhoud, hartslag, die grote motor van het menselijk lichaam heb je bij uitstek nodig tijdens trailrunning. Pak dat goed aan in de voorbereidingsfase. Trails zijn lang en soms technisch lastig. Dat moet een loper goed aankunnen. Zet je focus aan op een duurzaam goed resultaat. Een té harde aanpak in de trainingen kan leiden tot overbelasting of tot rare blessures waar de loper anders nooit last van heeft. Pijnig die hardloper niet, bouw het gedegen op en dat vraagt om trainerseigenschappen zoals geduld en compassie.

3) Je weet alles over de trail

Ken de trail. Weet waar de lastigste stukken liggen. Wat is de ondergrond? Hoe is het weer en wat betekent dat voor je lopers? Kortom als trainer weet je hoe grond en weer het 3D-beeld van de loper beïnvloeden. Je weet daardoor wanneer bijvoorbeeld extra voeding en drinken nodig is. Maak de combinatie van de kennis van je hardlopers met de omstandigheden van de trail.

Dat waren weer 3 mooie tips. Ga door en leer alle geheimen over didactiek, kracht, opbouw, veiligheid en nog veel meer in Opleiding TrailRunningTrainer-basis.

Deel dit artikel