Hoe het trainersvlammetje een vlam wordt

01 november 2022

Heb je er zin in om je trainingsgroepen weer te zien? Lekker aan de slag ook al vliegen de bladeren je om je oren deze herfst en trekt er straks een bui over? Je eigen positiviteit doet veel, maar daar kan je ook hulp bij inschakelen.

Een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel. Nu speelt bij hardlopen de motivatie een fors partijtje mee in de partituur. Is die motivatie bij de trainer én bij de individuen van de groep hoog dan kan het een mooie tijd worden. Andersom natuurlijk ook. Een slechte stemming werkt zwaar door op iedereen.

Voorzitter en bestuur geven steun

Vanuit Hardlooptrainers Nederland hopen we dat je veel steun krijgt als trainer. Kijk eens naar je sportieve netwerkt. Jij kijkt met je neus naar je groepen. Ondertussen hebben velen van ons een groep van trainers in een club om zich heen. Dat is ook voor jouw gemoedsrust en motivatie een waardevol vangnet. Hopelijk zijn dat ook allemaal gepassioneerde mensen die weten waar het om gaat als het hardlopen en de cohesie in de club de grote doelen zijn. Zit het niet zo goed met de positieve instelling bij de hardlopers, dan zal een bestuur er extra aan moeten trekken dat trainers wél positief blijven. Dat kader wil je goed gestemd houden. Veel van je woorden en uitstraling worden gekopieerd door de hardlopers. Een positieve trainer is geen garantie op positieve hardlopers maar het kan echt de verandering op gang helpen. Om toch maar die vervelende Engelse term te gebruiken, je kan de gamechanger zijn.

Een positieve trainersgroep is gewenst met daarbij de support van de voorzitter en de bestuurders. We hopen dan ook erg dat bestuurders weten wat er speelt bij trainers. Trainers zijn vaak de boodschappers van het sentiment binnen een club. Luister naar trainers. En vraag je als bestuurder ook af wat de trainersgroep nodig heeft.

Bewijslast positieve houding

Terug naar de andere kant, naar de hardlopers die je training geeft. Dreigt daar de stemming af te glijden naar de negatieve kant? Vraag aan die ene hardloper in de groep die wel optimistisch is gestemd naar wat hij doet en wat hij of zij als positief ervaart. Versterk dat gevoel in je rol als coach. Waarom die aanpak? Zie het maar als bewijslast. Hoe vaker iemand hoort dat het goed gaat, dan straalt dit ook af op de groep. Dit kan het keerpunt zijn. Bij sommige groepen hoef je weinig te doen omdat de intrinsieke motivatie hoog is. Bij andere groepen moet het een wekelijks onderdeel zijn van de training.

Bij je werk met groepen is het meer dan belangrijk dat je opbouwende kritiek geeft. Je hardlopers doen moeite om naar de trainingen te komen. Je mag dan best kritiek geven maar laat zien dat je waardeert dat ze er zijn en geef goed aan hoe zij tot verbeteringen kunnen komen. Van “dat gaat niet goed”, naar “dat kan anders en een manier om dat te ervaren is manier x”. En vier dan iedere kleine overwinning. Bij hardlopen geldt de wet van de vele kleine verbeteringen die de weg vormen naar de betere hardloper.

Zij trots – jij trots

Tot slot nog een tip voor het continueren van een positieve vibe in je trainingsgroep. Wees trots op jouw trainingswerk en enthousiasmeer trots op het proces in de trainingen. Zie jij trotse hardlopers die net bijvoorbeeld een kleine doorbraak in techniek of vorm hebben meegemaakt, ga mee in dat trotse niveau. Dat wordt als een cirkel; zij trots – jij trots. Hun positieve gevoel voedt weer jouw positieve mind als trainer.

Relativeer

Als trainer kan je veel doen aan de positieve houding van je sporters. Maar je bent dan wel in hun ogen de leider van de groep maar alle leden bepalen de stemming. Lukt het je om alle leden mee te krijgen in de cirkel van zij trots – jij trots dan kun je heel ver komen met deze groep. De realiteit is dat je niet iedereen meekrijgt. Is dat erg? Nee. Relativeer het als je niet de 100% haalt. Trek je dat niet te hard aan want er speelt heel veel mee bij hoe iemand zich voelt. Gelukkig draagt sport heel veel bij aan de positieve mindset van sporters. Ga lekker door met je goede werk.

Deel dit artikel