Grote dromen groot team

11 november 2022

Het is wat al te eenvoudig geformuleerd maar zeker het onderzoeken waard 'heb je grote dromen verzamel een groot team om je heen'.

Hardlopen is toch die sport voor de eenzame loper door dat enorme bos? Dat is het beeld dat veel mensen hebben bij het hardlopen. De waarheid is precies andersom bij trainers en verenigingen. Hardlopen is een teamsport. Gelukkig raken steeds meer trainer daarvan overtuigd.

Een groot team heeft meerdere voordelen voor een loper. Je kunt wel eindeloos trainen door dat enorme bos. Zeker zal die hardloper progressie doormaken. Tenslotte is hardlopen een sport dat als je er meer tijd insteekt, je er ook meer uithaalt. Maar dat zegt niet alles over de kwaliteit van het trainen. Wat als je die eenzame loper een goede trainer geeft, een gezin of partner die hem steunen en teamgenoten die hem of haar aanmoedigen. Je voelt het verschil al aankomen.

Naar verhouding tot de mensen om je heen

De eenzame hardloper kan zelf zijn grenzen verleggen. Toch ontwikkelen we onszelf vaak in verhouding tot hoe we tegenover andere mensen staan. Pak die begrijpelijke kant uit de psychologie erbij en de uitkomst wordt duidelijk. Zet als trainer mensen rondom de hardloper en die verhouding wordt beter. De sportomgeving wordt voor de hardloper interessanter, er zit meer dynamiek in en ook meer motivatie en mentale ondersteuning.

Overigens kan die sportomgeving ook in je nadeel werken als die negatief is gestemd maar laten we nu even uitgaan van de positieve kant.

De trainer kan ook van het team rondom de sporter veel leren. Je ziet een sporter vaak maar een beperkte tijd per week. Soms maar een uurtje. Als je de partner wel eens spreekt van de hardloper kom je er al snel achter waar deze hardloper zijn motivatie vandaan haalt. Plus je kunt het als extra bron gebruiken om tussendoelen en nieuwe vormen van motivatie toe te voegen.

Lopers houden elkaar in de gaten

De trainer kan vragen aan de groep hoe het met hen gaat en je kunt ook wekelijks een loper eruit halen. Hoe gaat het met hem of haar in relatie tot de hardloopdoelen? Heb je recent als trainer een ontwikkeling gezien en die wil je met de groep delen? Uit de antwoorden komt zeker een beeld naar voren hoe het gaat en hoe de lopers zich tot elkaar verhouden. Hoe belangrijk je jezelf als trainer vindt, vaak kijken lopers onderling naar elkaar hoe het er voor staat. Als je er over praat, laad je het bewustzijn over het trainen met een groep en de persoonlijke ontwikkeling.

Net dat stapje harder en vaker

Een groot voordeel van trainen in een groep is dat je ook écht naar de training gaat. Een regenbuitje? Een solist zal wat eerder kiezen voor de bank dan voor de hardloopschoenen. Voor een training met een groep geldt toch dat je met elkaar de afspraak hebt dat je komt trainen.

Aanmoedigen en verleggen van grenzen

Een voordeel voor de mentale en fysieke ontwikkeling van hardlopers is dat de sporters elkaar aanmoedigen. En dat kan net schelen bij hoe ver je loopt en hoe hard je bijvoorbeeld de intervaltraining loopt. Dan helpen aanmoedigingen zeker bij het verleggen van de grenzen.

Groep zorgt voor weging

Dan nog een voordeel dat niet altijd bij de solist opkomt. Een training maakt moe. En ook een training kan tegenzitten. Een solo hardloper kan er gefrustreerd van raken. Een groep zal elkaar steunen. Je kunt dan met de groep ook objectiever naar een training kijken. Een gefrustreerde solist zal eerder het eindoordeel 'negatief' op de training plakken. Als je met een groep een training bespreekt, weeg je de factoren meer en krijg je een objectiever beeld van de training. Het levert meestal een positief oordeel op ondanks dat sommige dingen niet goed gingen.

Deel dit artikel