Genieten op de bank magazine ProLoop najaar 2022 is uit

02 december 2022

Ha, lekker leesvoer voor trainers ligt weer op de mat. Het jongste nummer zit weer vol met leuke feiten, wetenschap die je moet kennen voor je vak en een berg aan goede tips en ervaringen van collega-trainers. Wat kun je er onder meer in vinden?

Nieuwe trainers – leden Hardlooptrainers Nederland

Wie kom je tegen als je de nieuwe leden belt van Hardlooptrainers Nederland? Vooral hele leuke en ook oprecht geïnteresseerde trainers. We legden aan vier trainers dezelfde set vragen voor. 8 vragen, waarvan er een paar gewoon recht toe en recht aan zijn en ook een paar waarvan de leden even achterover gingen zitten en de tijd namen. Gerwin Mimpen van AV Passaat, Martin van Dijk van Dijkrunning, Mario Rötter van Lopersgroep ’90 en Xander Veeneman van Loop Expertisecentrum Apeldoorn.

Grensoverschrijdend gedrag onderzoek en advies voor de praktijk

En wat zou jij doen?, dat is de titel van een artikel over onderzoek en advies over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag. Tegelijk is er duidelijk een vraag naar informatie en vorming. Om hieraan tegemoet te komen, werkte een onderzoeksteam van Thomas More onder leiding van Tine Vertommen een vormingsprogramma uit voor jeugdtrainers.

Sterke kop?

Trainer en coach Peter van der Zon traint meerdere ultra-lopers. Als trainer loopt hij tegen problemen aan bij zijn atleten. Zoals het fenomeen Is de kop sterker dan het lichaam?

Groen helpt je als trainer

Hardlopers train je vaak in het groene gebied. Gelukkig zijn ook veel atletiekbanen te vinden in groene omgevingen zoals een park. De invloed van groen reikt ver. Verder dan veel trainers denken. Experts bogen zich over de invloed van groen. Het levert een model op en de vraag aan partijen om meer de sportcoach te betrekken.

Sneller worden door … voeding?

Hoeveel sneller kun je worden op die lastige marathon door gezond te eten en hard te trainen? Dat kun je niet berekenen. Dat het mogelijk lijkt zie je in het voorbeeld van top marathonloper Björn Koreman.

PTSS verdient aandacht van trainers

Over hoe je lopers traint met PTSS-klachten. Robin Imthorn beleefde traumatische ervaringen tijdens zijn tijd als Marinier in Afghanistan. Hij ontwikkelde een posttraumatische stress-stoornis. Onder meer hardlopen hielp hem bij het aanpakken van zijn problemen. Hij kreeg hulp van hardlooptrainer Evert Scheltinga die hem hielp aan zijn succes van 5 marathons in 5 dagen en een speedmars van 25 uur.

Train de trainer resultaten

Roos Verhoeven schreef over haar ervaringen met de ‘Train de trainer’-aanpak. Over hoe de innovatie “Train je trainer” tot stand is gekomen is en wat het precies inhoudt. Bijzondere ervaringen en modellen voor trainers.

Oh nee het is weer donker

Trainen in het donker niet leuk? Verrassend genoeg zijn er ook groepen die dat graag doen. De motivatie om in het donker te lopen komt uit soms psychologisch onverwachte hoeken. Wel handig als je de niet-liefhebber van de winderige winternacht toch mee wilt krijgen in je training.

Opveren

Om gezond te blijven en optimaal te presteren moeten sporters veerkrachtig zijn. Wanneer sporters fysiek en mentaal niet goed van deze stressoren herstellen, ligt een blessure of mentale dip op de loer. Daar weet auteur Ruud den Hartigh alles over.

Preventie is prioriteit

Preventie van blessures is een prioriteit van trainers. Een duidelijk onderzoek van VeiligheidNL naar sportblessures. En daar rolt meteen een getal uit dat je als hardlooptrainer niet fijn vindt om te horen. 3,5 miljoen sporters met een blessure betekent in totaal 50 miljoen sportverzuimdagen. En hardlopen telt de meeste blessures. Hoe verder?

En nog veel meer …

Natuurlijk ook het korte nieuws, meer korte artikelen, het verenigingsnieuws van Hardlooptrainers Nederland en het inspirerende voorwoord van voorzitter Theo van Maanen.

Ben je nog geen lid van vereniging Hardlooptrainers Nederland maar wel trainer? Kom er snel bij.

Deel dit artikel