Train met doel en in de juiste omgeving (zo doe je dat…)

16 december 2022
Plan niet alleen je schema maar ook de inspiratie.

Een doel stellen is zo makkelijk. ÒIn het voorjaar van 2023 loop ik een halve marathonÓ. OkŽ, doel, concreet, go. Maar je kunt als trainer veel meer doen dan alleen dat doel vaststellen met je hardlopers. De sportieve omgeving van je sporters telt zwaar mee en die kun jij als trainer maken.

Heel veel lopers willen graag die populaire afstand van een halve marathon halen. Soms omdat het voor hen de eerste keer is. Dan is het zeker een bijzondere mijlpaal. Een halve marathon kun je niet ongetraind lopen, daar zal je veel trainingsuren in steken. Maar er zijn ook heel veel lopers die de halve marathon vaker liepen en dit kunststukje nog een keer willen herhalen. Ook dan moet je aan de bak. Kwantiteit en kwaliteit moeten verbeterd worden want de meeste lopers hebben niet voldoende basis om zomaar een halve te kunnen lopen.

Maak het concreet en vraag bevestiging

Een doel stellen is belangrijk. De motivatie daarachter is nog belangrijker en daar heb je al trainer invloed op. Je kan nu eind van dit jaar 2022 al in de trainingen de boodschap geven dat je in 2023 helpt om het doel van de halve marathon te halen. Maak het zo concreet en beloftevol mogelijk: “we werken met de groep om de halve marathon te finishen op datum x. De start is om x uur. Iedereen help ik met zijn ontwikkeling.”

Je maakt hierbij duidelijk wat, wanneer en dat er verschillen zullen ontstaan in de aanloop naar de halve marathon. Je kunt ook in het begin van het trainingstraject vragen naar de bevestiging: “doen jullie daar aan mee?” Als je een aantal weken verder bent, kun je die bevestiging herdefiniëren zoals, “Zijn we met z’n allen nog steeds goed op weg?” Als je als trainer een vraag stelt, krijg je meestal ook een antwoord. Als er geen antwoord komt, wordt het als trainer tijd om die dialoog te openen.

Schema geeft perspectief (en breekt blokkades af)

Je kan nog veel meer doen. Je hebt het doel gezet en hopelijk iedereen een algemeen of specifiek schema gegeven. Een schema biedt perspectief op hoe een loper dat doel gaat halen. Vooral bij de hardlopers die voor het eerst een halve marathon gaan loper, lijkt die afstand niet te overzien. Het komt overweldigend over, een vorm van een blokkade kruipt in de hoofden. Een schema is een krachtig stappenplan om de klus te klaren. Help met je trainingen en woordkeuze om die blokkade af te breken.

Dat kan onder meer door in de loop van de weken en maanden meer informatie over specifiek die halve marathon te delen. Praat bijvoorbeeld over het parcours. Ga in op je eigen ervaringen met de halve marathon. Vraag lopers die de halve al hebben gelopen om hun ervaringen te delen. Vraag die lopers ook naar hun trainingservaringen. Met meer kennis en gevoel over de halve, wordt de onzekerheid over de trainingen en de wedstrijd minder.

Je kan als trainer of vereniging ook zorgen voor ondersteuning tijdens de trainingen of de wedstrijd. Complimenten tijdens de trainingen, fanzones voor de leden, muziek die past bij je trainingsgroep, het zijn allemaal leuke dingen die de motivatie een extra boost geven.

Naast het doel en het schema, zet je een stimulerende omgeving op voor je hardlopers. Je kunt voor jezelf plannen in de tijd niet alleen wat je voor trainingen geeft maar ook de extra informatie en beleving van de halve marathon die je geeft om iedereen goed voor te bereiden. Waarschijnlijk hebben je hardlopers dan nóg meer zin in die wedstrijd, of evenement. En dan bereiden zij zich nog wat beter voor en daar haal jij als trainer ook weer plezier uit.

Vergeet vooral niet tijdens de halve marathon foto’s en ook video’s te maken. Je kunt met elkaar dan weer het plezier van de halve achteraf herbeleven. Dat kan ook weer een start zijn voor een volgend hardloopdoel.

Deel dit artikel