Susan Krumins versterkt coaching middellange en lange afstanden

30 januari 2023

Vanaf 1 februari is Olympiër Susan Krumins actief als talentcoach bij de technische staf van de Atletiekunie. Ze ondersteunt bondscoach Tomasz Lewandowski op de middellange afstand, met extra focus op de langere afstanden. Die versterking was hard nodig.

Technisch directeur Vincent Kortbeek heeft waarschijnlijk een slimme zet gedaan door Krumins erbij te vragen. Hij is blij met de aanwinst: “Susan heeft in haar carrière altijd laten zien te kunnen presteren wanneer het er echt om ging, iemand die juist op de grote wedstrijden iets extra’s bracht. Dat is een belangrijk aspect die elke atleet idealiter in zijn of haar pakket moet hebben zitten.” Nu is het de vraag of deze sterke atlete ook een goede coach is. Het enthousiasme heeft ze. Ze deed ook veel kennis op. “Susan heeft in veel verschillende keukens mee kunnen kijken gedurende haar carrière. In verschillende landen en culturen heeft ze diverse coaching stijlen ervaren en heeft ze ook haar eigen coachambities al opgepakt. Gezamenlijk gaan we dit verder uitbouwen.”

Vincent Kortbeek: “Wij hebben in Nederland de ambitie om op de midden- en lange afstand structureel aansluiting te gaan krijgen met de top in Europa en de wereld. Daarvoor zullen we een structuur neer moeten leggen waarbinnen de atleten zich verder moeten gaan ontwikkelen. Met de komst van Susan werken we weer een stapje verder aan die structuur.”

Susan: “Ik ga de ervaringen die ik in mijn professionele carrière heb opgedaan, gebruiken om de volgende generatie atleten naar de top te helpen. Deze rol is voor mij een perfecte kans om me verder te ontwikkelen als coach precies op het punt in mijn carrière waarop ik mijn horizon wil verbreden. Ik kijk ernaar uit om samen te werken met Tomasz en de middellange en lange afstand in Nederland structureel naar een hoger niveau te brengen."

Susan Krumins heeft zich de afgelopen jaren als topatlete toegelegd op middellange en lange afstanden. In haar juniorentijd kwam ze uit voor Team Zevenheuvelen en won vier Europese medailles op de 1500m, 3000m (tweemaal) en de cross. Vervolgens trainde en studeerde ze vier jaar in Amerika waar ze uitkwam voor Florida State University. In de Amerikaanse universiteitscompetitie won ze twee individuele NCAA titels op de baan (1500m en 3000m) en stond ze drie keer op het podium bij de sterk bezette NCAA Cross Country Championships. In diezelfde periode won ze ook het EK Cross U23 in Brussel.

Bij de senioren vertegenwoordigde ze TeamNL op 12 toernooien; waarvan 5 keer op een WK Atletiek en 2 Olympische Spelen (Rio en Tokyo). Ze won twee medailles op het EK Atletiek; brons op de 5000m in Zurich en zilver op de 10.000m in Berlijn. Ondanks verschillende tegenslagen door blessures wist ze 7 jaar op rij in de top-8 te finishen op mondiale toernooien.

Deel dit artikel