Trainers tegen discriminatie

09 februari 2023
Gedeputeerde Mirjam Sterk maakt een vuist tegen discriminatie in de sport.

Discriminatie is nergens welkom, ook niet in de Utrechtse sportwereld. Meerdere trainers werken mee aan het project, onder andere van een atletiekvereniging. De provincie Utrecht ondersteunt het project ‘Vuist tegen discriminatie’. Met dit initiatief leren kinderen via hun sportvereniging hoe ze, met elkaar, discriminatie op sportclubs tegen kunnen gaan.

Initiatiefnemer het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij (NIVM) begeleidt 30 sportclubs die zich hier actief voor gaan inzetten. Om de ambitie kracht bij te zetten hebben bestuurders, trainers, de provincie en partnergemeenten een manifest ondertekend. Het gaat nog maar om één atletiekclub, Atverni (Nieuwegein). Atverni was gastheer om de deelnemers aan dit project te ontvangen voor de startbijeenkomst.

NIVM laat in een reactie weten dat het hoopt op meer atletiek- en hardlooptrainers. De teller staat al op meer dan 100 betrokken trainers bij het project.

Wat is de filosofie achter ‘Vuist tegen discriminatie’? Sport is niet alleen goed voor lichaam en geest, er gaat ook een verbindende en pedagogische kracht van uit. Vechtsportorganisaties, voetbal-, hockey-, atletiek- en korfbalverenigingen gaan daarom met elkaar aan de slag om, vanuit de kracht van sport, het goede voorbeeld te geven. Zo werken zij samen toe naar een inclusieve sportomgeving waar iedereen onbezorgd en met plezier kan sporten. De trainers van de deelnemende clubs krijgen een cursus waarin zij leren hoe ze discriminatie bespreekbaar kunnen maken met hun pupillen en hoe ze kunnen zorgen voor een open cultuur waar iedereen welkom is. Dit gebeurt via regionale en lokale werksessies onder begeleiding van een adviseur van het NIVM en / of een sportprofessional vanuit de gemeente.

Incidenten bestrijden, voorlichting en preventie

Gedeputeerde Mirjam Sterk (Sport), is enthousiast over het project. ‘Het is een belangrijk thema, racisme en discriminatie. Zeker ook in het provinciaal sportakkoord en ook bij ons in de Provinciale Staten. Daarom hebben we ook de handschoen opgepakt om met het NIVM een project te starten waarmee we discriminatie aanpakken. Het gaat om het bestrijden van incidenten, maar ook over goede voorlichting en preventie. We gaan vandaag een vuist tegen discriminatie maken, niet alleen met de vechtsportclubs, maar ook voetbalverenigingen, judo en hockey doen mee. En het is ontzettend belangrijk om daar een rol in te spelen.’

Uitleg project Vuist tegen discriminatie aan enkele deelnemers.

Manifest

Alle aanwezige clubs, de provincie, gemeentelijke partners Nieuwegein, Amersfoort, Veenendaal, SportUtrecht, Woudenberg, Judo Bond Nederland, het NIVM zelf ondertekenden het Vuist-manifest. Hiermee onderschreven ze de Vuist-waarden en was de start van het project een feit.

Deel dit artikel