Waar ligt het trailtalent?

21 februari 2023

In mei kan je weer de Opleiding TrailRunningTrainer-basis volgen. Daarmee krijg je een complete set aan skills als trainer om je hardlopers te helpen om de trails te veroveren. Trailrunning is populair én er is een groep die steeds meer de competitie opzoekt tussen de heuvels en de bergen.

Het mooie aan trailrunning dat het heel veelzijdig is. Het is dan ook als trainer interessant op welke onderdelen je lopers beter zijn of beter kunnen worden? Wie bij een wedstrijd of een training kijkt, ziet al snel verschillen ontstaan. Ga maar bij een afdaling kijken. Al binnen enkele seconden zie je als trainer verschillen ontstaan in de afdaling. Dat heeft niet alleen met durf te maken maar ook met techniek.

Het is natuurlijk een dankbare taak als trainer om je lopers te helpen om echt hun talent te laten groeien. Een goede afdaler wil je graag nog wat meer laten trainen op de afdaling. Het is niet alleen een afdaling, het kan ook mentaal een boost geven. Trailrunners gebruiken de afdaling ook als moment van ontspanning. Het is die mix van focus op het terrein en loslaten, dat kan een snelle afdaling opleveren die ook nog als ontspanning wordt ervaren door de loper.

Aan de andere kant kan een goed getrainde loper vele seconden voorsprong nemen in de klim naar boven. Ook dan moet een loper technisch goed blijven. De loophouding valt samen met het terrein. Bij steile heuvels vind je vaak traptreden in de trail. Wanneer pak je een trap en wanneer loop je er net naast voor de optimale snelheid? Het zijn allemaal kleine afwegingen die snel gemaakt moeten worden. Het bepaalt het verloop van de wedstrijd sterk wie hier goed in is. En dan verandert alles als het bijvoorbeeld geregend heeft en de trails glad worden. Dat vraagt weer om andere technieken.

Trend

Bij trailrunning komt heel veel techniek en inzicht bij kijken. We zien bij Hardlooptrainers Nederland de trend ontstaan van zelfstandige trainingsgroepen voor de trails. Dat is een aanvulling op het vakgebied van de trainer en het hardlooplandschap in Nederland dat we graag aanmoedigen.

De data voor Opleiding TrailRunningTrainer – basis (TRT 1) voorjaar 2023 zijn:

  • 7 mei, zondag
  • 14 mei, zondag
  • 21 mei, zondag (= de examendag)

De aspecten die onder andere tijdens de opleiding aan de orde komen zijn: veiligheid, trailkleding- en materialen, trailtechnieken, klimmen, dalen, anticiperen op veranderende ondergrond, voeding, didactiek en specifieke oefeningen voor het trainen van bijvoorbeeld de core stability.

Onder leiding van een gerenommeerde opleider krijgen deelnemers alle fijne kneepjes van het vak in TRT1 onderwezen. Na het volgen van de twee opleidingsdagen en bestudering van de theorie, word je geacht het volgende te kunnen:

  • Het adviseren van lopers op trailvlak;
  • Het ontwerpen van een trailtraining;
  • Het uitvoeren van een trailtraining als trailtrainer.

Voorbeeld kijken van verschillen in talenten op de trails? Kijk naar Chasing dreams 2, episode 6 Rules are Rules met onder andere Nienke Brinkman.

Deel dit artikel