4x verbeter je sociale coaching

10 maart 2023

Tijden per kilometer, scores op testen, lange duurlopen en het bijstellen van schema’s. Ja dat soort zaken horen zeker bij hardlooptrainers. Maar je bent veel meer dan die man of vrouw die zich door de data worstelt. Je bent een mens en je verhoudt jezelf tot je lopers als mensen onder elkaar en dan is die sociale kant in jou als trainer zó belangrijk.

Als dat zo is, dan kun je maar beter heel bewust omgaan met je sociale ontwikkeling. Daarom kijken we in dit artikel naar 4 eigenschappen die belangrijk zijn. Als je deze onder de knie krijgt en er beter in wordt, grote kans dat je als coach en trainer ook gelukkiger wordt. Dan krijg je nog meer waardering door je werk.

Die data, zoals aantal kilometers maken op de weg of op de baan, dat doet wat met een hardloper. Of met een hele groep, want meestal sta jij voor een groep. Wat is dat dan? Daarvoor moet je iets actief doen en ondertussen doe je weinig, het heet actief luisteren.

1) Je hebt aandacht voor het individu en de groep. Hopelijk kun je als trainer ook de verbanden leggen tijdens het luisteren in wat er bij de individuen en de groep gebeurt. Geef je lopers de tijd om na te denken en dan te antwoorden. Vooral ná een inspanning kost het even tijd om te landen. Dat gesprek gaat anders dan als twee mensen zonder inspanning naast elkaar zitten. Die sportomstandigheden, daarmee moet je zeker rekening houden. Wind, weer, een luidruchtige groep of een weg met veel lawaai in de achtergrond, dat komt voor tijdens en na het sporten. Dat heeft invloed op jouw actief luisteren. Als je daar geen rekening mee houdt, krijg je een verstoring in je feedback. Je kan daardoor de verkeerde conclusies trekken.

Een belangrijke tip; luister en wacht totdat de ander zijn of haar punt gemaakt heeft. Pas dan geef je antwoord. Voor een coach geldt ook altijd, je hoeft niet meteen antwoord te geven. Bedenktijd blijkt vaak waardevol in een gesprek.

2) Die lange duurloop, die interval, hardlopers verrichten een stevige portie arbeid om progressie te maken. Dan speelt er van alles in hun hoofden. Van het mooie weer tot die onvoldoende die is behaald voor een tentamen. Als je actief luistert, kun je dat hopelijk combineren met het inleven in je hardlopers. Want een onvoldoende maakt voor de ene persoon niets uit en voor een andere is het een drama. Natuurlijk is dat van invloed op hoe de hardloper dan zijn trainingen, herstel en verder zijn dag beleeft. Wat de motivatie tikt, dat zal je terug zien in de resultaten. Wellicht moet je dan als trainer besluiten om gas terug te nemen, ook al zou dat fysiek gesproken niet nodig lijken. Als je met inlevingsvermogen luistert en vervolgens de dialoog aangaat, krijgt een relatie tot je loper meestal extra diepgang. Mensen waarderen het als je rekening met de ander houdt. Je kunt het ook omdraaien. Vraag om inlevingsvermogen als je vermoedt dat de loper te weinig rekening met jou houdt.

3) Relaties vragen om ondersteuning. Je gaat met je groepen en je hardlopers een relatie aan. Jij steunt, helpt, inspireert en bouwt met je hardlopers aan doelen. Je kunt na afloop weggaan en de volgende keer weer een training geven. Je rol krijgt meer glans als je de relaties onderhoudt. Daarom vraag hoe het met je lopers gaat. Gooi er een paar grappen in want ontspanning tijdens inspanning levert meer plezier op. Geef tips door. Beloon goed gedrag en coach op een positieve manier. Bouw de relatie op.

4) Respecteer alle hardlopers. Je krijgt alle soorten hardlopers voor je. Respecteer wie zij zijn. Maar dat heb je vast al wel gezien en begrepen via die andere drie waarden, actief luisteren, inlevingsvermogen en relaties opbouwen. Veel plezier op en naast de baan en de weg. Hopelijk inspireert dit verhaal je weer om hardlopers maar ook jezelf altijd weer iets door te laten groeien.

Deel dit artikel