Schouwpaden graag openstellen

24 maart 2023

Als Hardlooptrainers Nederland ondersteunen we het initiatief van NOC*NSF met het verzoek aan de waterschappen om de schouwpaden open te stellen voor voetgangers. Als trainersorganisatie vragen we daar wel bij of het veilig genoeg is voor het behoud van sterke dijken en keringen.

“Kijkend naar de kaart van Nederland zien we in het buitengebied een schat aan potentiële lange wandelpaden in landelijk gebied, waardoor niet elke frisse neus hoeft te landen in beschermde natuurgebieden,” melden de gezamenlijke directies van NOC*NSF, de ANWB, de Koninklijke Wandelbond Nederland en De Landschappen.

De schouwpaden zijn aantrekkelijk, zeker voor hardlopers. Op sommige plaatsen hebben waterschappen hun schouwpaden al toegankelijk gemaakt voor de wandelende bezoeker. Daar kun je kilometers lopen in alle rust, met weidse vergezichten en het geluid van de vogels. Er liggen nog vele honderden kilometers van dit soort boerenland paden langs sloten, watergangen, kanalen en beken te wachten om opengesteld te worden.

Lang niet altijd zijn deze paden hardcore natuur met zeldzame plant- en diersoorten, maar wel fantastische gebieden voor een groene, sportieve beleving. Waarbij je aan den lijve ervaart dat wandelen een bewezen positief effect heeft op gezondheid en welbevinden, juist in contact met de natuur. (En als je geluk hebt, zie je misschien een otter…).

Hoe zit het met openstellen?

Waterschappen hebben geen openstellingsplicht. Hun aan watergangen grenzende terreinen hebben functionele bestemmingen, zoals onderhoud. Hoe mooi zou het zijn als zij de verantwoordelijkheid namen om die terreinen open te stellen in een breder maatschappelijk belang. Immers, de waterschappen zijn ook publiek gefinancierde terreinbeheerders. Met openstelling maken ze recreëren en bewegen mogelijk in hun areaal.

De gezamenlijke directies van NOC*NSF, de ANWB, de Koninklijke Wandelbond Nederland en De Landschappen en daar sluit het bestuur van Hardlooptrainers Nederland zich bij aan, roepen de colleges van dijkgraven en heemraden die na 15 maart gevormd zullen worden, dan ook met kracht op om actief te onderzoeken hoe zij hun gebieden waar mogelijk open kunnen stellen. Om nieuwe ontdekkingstochten te voet mogelijk te maken in de Nederlandse buitenruimte, in het belang van een gezond en sportief Nederland.

Deel dit artikel